Boeken Culinair

Ten minste houdbaar tot: van suikers tot glutenvrij

Ten minste houdbaar tot

Duizelt het jou ook regelmatig als je in de supermarkt staat? Al die gezondheidsclaims op producten? Steffi Haazen legt uit waar je op moet letten.

Help!

Er valt in de supermarkt bijna geen voedingsproducten zonder ‘claim’ te vinden. Glutenvrij, extra toegevoegde vitamines, suikervrij, met spelt. Allemaal zaken die als pluspunten worden aangeprezen, terwijl ondertussen het internet vol staat met gruwelverhalen over E-nummers.

Waar moet je nu eigenlijk op letten als je een product koopt? Wat is gezond, en wat niet? Wat is zin, en wat is onzin? Het werd de hoogste tijd dat hier eens een overzichtelijk boek over verscheen van iemand die er écht verstand van heeft. Iemand als voedinsgdeskundige Steffi Haazen.

Ten minste houdbaar tot

In ‘Ten minste houdbaar tot: van suikers tot glutenvrij en van E-nummers tot keurmerken’ neemt Steffi zo’n beetje iedere term die je op een voedingsmiddel aan kunt treffen met je door. Ze helpt je keuzes te maken, liefst gezonde, en leert je hoe je een etiket af kunt lezen.

Prettig is dat Steffi lekker down to Earth is, en zich niet laat leiden door voedingshypes. Gezond verstand en wetenschappelijk onderzoek boven trendy, wel zo prettig. Handige tips (wist je dat je je handen, en met name het formaat ervan, kunt gebruiken om te bepalen hoe groot je portie moet zijn?) worden afgewisseld met achtergrondinformatie over bijvoorbeeld duurzaamheid.

Feit of fabel

Ons favoriete onderdeel van het boek is de categorie ‘Feit of fabel’. Hierin komen volop beweringen die je vast wel eens op internet hebt gelezen voorbij. Is pure chocolade echt zo gezond? Is suiker ongezond? Is donker brood gezonder dan lichter? Steffi weet het je precies te vertellen, gebaseerd op feiten, niet op de laatste hypes. Prettig!

‘Ten minste houdbaar tot’ is goed geschikt voor iedereen die bewust met voeding om wil gaan en hierin weloverwogen keuzes wil maken. Maar ook als je geen ‘gezondheidsfreak’ bent, en gewoon eens wilt weten wat er nu eigenlijk in je voeding zit is het een handig boekje om in huis te hebben. Heldere informatie, theoretische onderbouwing en nuchtere feiten: wel zo prettig als het om voeding gaat.

Ten minste houdbaar tot – Steffi Haazen
ISBN 9789048846115
Carrera Culinair
€17,50