Boeken

Superjuffie in de soep

Superjuffie is terug! En zoals altijd doet zij weer haar best de wereld een stukje beter te maken. Zal dat haar ook lukken met de ‘plastic soep’ in de zee?

Voor wie haar nog niet kende: juf Josje is eigenlijk een hele gewone juf. Die haar klas lesgeeft, en leuke dingen met ze doet. Maar er is iets heel bijzonders aan juf Josje. Als ze ziet dat er een dier in nood is moét zij gewoon in actie komen.

En dat doet ze niet door een demonstratie te organiseren, of handtekeningen te verzamelen of zo. Nee, juf Josje gaat zelf aan de slag. Hoe? Nou… door te veranderen in Superjuffie! Dat gaat heel eenvoudig, ze eet een schoolkrijtje, waarna de metamorfose compleet is. Handig is dat ze als Superjuffie ook kan vliegen, kan ze lekker snel in actie komen.

De kinderen uit haar klas weten dat juf Josje ook Superjuffie is. Maar de rest van de wereld, met de sikkeneurige schooldirecteur meester Snor voorop, natuurlijk niet. En het valt niet altijd mee om dat zo te houden!

Dit keer moet Superjuffie niet alleen vliegen, maar vooral ook zwemmen. Het zijn namelijk vissen die in nood zijn. Dat komt door alle troep die in de zee drijft, ook wel plastic soep genoemd. De vissen raken erin verstrikt, hartstikke gevaarlijk. Maar zal het juf Josje, of eigenlijk Superjuffie wel lukken om daar iets aan te veranderen? Zeker nu meester Snor haar beter in de gaten houdt dan ooit…

Kinderen zijn dol op de boeken van Superjuffie, en ook wij kunnen de leuke schrijfstijl van Janneke Schotveld erg waarderen. Zware, realistische zaken wisselt zij af met een heleboel fantasie, wat altijd weer fantastische avonturen én een stukje bewustwording oplevert. In combinatie met de grappige doch duidelijke illustraties van Annet Schaap is Superjuffie een concept dat nog jaren mee kan, en dat zien we graag.

Superjuffie in de soep – Janneke Schotveld
ISBN 978 90 00 32685 3
Van Holkema & Warendorf
€13,99