Boeken

Stille wateren: beklemmende thriller van Eva Nagelkerke

Stille wateren eva nagelkerke

Er zijn van die boeken die onder je huid gaan zitten, direct vanaf de eerste pagina. Stille wateren, van het schrijversduo Eva Nagelkerke, is er zo eentje.

Stille wateren

Sophie is een bijzondere vrouw. Wat zonderling, zou je haar kunnen noemen, en met haar spierwitte haar een bijzondere verschijning. Ze is negenentwintig, en woont weer bij haar ouders. Dat dat niet voor haar plezier is, wordt al snel duidelijk. De stemming in huis is op zijn positiefst ‘beklemmend’ te noemen. Sophie wordt door haar ouders, die duidelijk hechten aan structuur en vaste gewoontes, behandeld alsof ze niet ouder dan een kleuter is. Ze mag maar weinig, krijgt voor niks toestemming. Ze wordt aan het lijntje gehouden, en strak ook.

Daar is ook wel een reden voor. Sophie heeft iets vreselijks gedaan, zo wordt al snel duidelijk. Iets waardoor ze jarenlang vast heeft gezeten, iets wat nog steeds aan haar vreet. Via een afwisseling tussen heden en verleden leren we Sophie steeds beter kennen, krijgen we een steeds duidelijker kijkje in haar chaotische brein. Het is die chaos die ervoor heeft gezorgd dat zij een misdaad heeft begaan. Of toch niet? Naarmate Sophie zich los probeert te worstelen van haar ouders, komen ook de twijfels. Was zij wel tot zoiets vreselijks in staat? Heeft zij echt gedaan wat zij nauwelijks kan geloven? En zal de zoektocht naar antwoorden uiteindelijk zorgen voor duidelijkheid, of juist voor nog meer chaos?

Verstikkend

Verstikkend, zo voelt de sfeer in het huis van Sophie en haar ouders. Iedere zaterdag soep en ook de maaltijden voor de rest van de week staan grotendeels vast. Sophie mag niet alleen over straat, wordt door haar vader naar de spaarzame uitstapjes die zij heeft gebracht. Knettergek zou je ervan worden! Dat er veel meer speelt dan je ooit had kunnen vermoeden blijkt pas later in het boek. Vermoedens hadden we tijdens het lezen wel. ‘Het zal toch niet?’. De waarheid blijkt bizarder dan we ons konden voorstellen.

Het duo Alexandra en Victoria Nagelkerke schrijft onder de naam Eva Nagelkerke (en eerder als Eva Monté) spannende boeken, waarbij de psychologische thriller Stille wateren nu al een hoogtepunt valt te noemen. Nooit bloedstollend spannend, geen wilde achtervolgingen. Maar onderhuids vreselijk eng en beklemmend. De sfeer staat vanaf pagina 1 als een huis, en blijft aanwezig tot de allerlaatste letter aanwezig.

Stille wateren – Eva Nagelkerke
ISBN 9789402704631
HarperCollins
€17,99