Boeken

Een stelletje mooie vrienden

Wat is dat toch met de schoolromans van Jacques Vriens? Hoe kan het dat ze ruim 30 jaar na dato nog steeds actueel zijn. ‘Een stelletje mooie vrienden’ is net weer opnieuw uitgegeven!

Een stelletje mooie vrienden

De eerste druk dateert uit 1981, maar voor de uitgever was het verhaal actueel genoeg om het (net als veel andere schoolromans van dezelfde auteur) om opnieuw uit te geven. In een herziene druk, dat wel, om de tand des tijds iets tegen te gaan. Het taalgebruik is tenslotte veranderd, en bepaalde andere zaken zijn ook iets actueler gemaakt. Maar het verhaal zelf, daar is niks aan veranderd.

En dat hoeft ook niet. Als voormalig leerkracht en directeur weet Jacques Vriens namelijk als geen ander dat het bij kinderen niet draait om voorwerpen of andere zaken die duidelijk aan een bepaalde tijd gekoppeld zijn, maar om gebeurtenissen en emoties die van alle tijden zijn.

Goed voorbeeld

‘Een stelletje mooie vrienden’ is daar een goed voorbeeld van. Er heeft een inbraak plaatsgevonden bij David thuis, en zijn vrienden Appie, Renie en Ida zijn minstens zo verontwaardigd als hijzelf. Appie vindt dat de politie deze inbraak helemaal niet goed aanpakt, en nooit op zal gaan lossen. Daarom stelt hij voor om zelf op onderzoek uit te gaan, samen met zijn vrienden natuurlijk. Maar wat doe je dan, als het erop lijkt dat de inbreker misschien wel een bekende van je is?

Een verhaal uit 1981, dat net zo goed in 2017 had kunnen plaatsvinden. Centraal staat hoe de kinderen met elkaar omgaan, en het wordt maar weer eens duidelijk dat daar in de loop der jaren weinig in is veranderd. De uitgeverij voorziet steeds meer schoolromans van Jacques Vriens van een nieuwe look, die voor moderne kinderen aansprekender is dan de voorgaande edities, zodat deze tijdloze boeken weer jaren meekunnen. De schoolromans van Jacques Vriens zijn al decennialang populair in de bovenbouw van de basisschool, en kunnen dat met gemak nog een flinke tijd blijven.

Een stelletje mooie vrienden – Jacques Vriens
ISBN 9789000345731
Van Holkema & Warendorf
€12,99