Boeken

Spaghetti aan het plafond

Zullen er gezinnen zijn waarbij de (avond)maaltijden met kinderen altijd probleemloos te verlopen? Als je de trotse moeders op het schoolplein moet geloven misschien wel, maar waarom zit jij zelf dan iedere avond van alles te verzinnen om je kind toch alsjeblieft maar aan het (gezonde) eten te krijgen? De meeste boeken die over kinderen en voeding gaan bieden ook al geen soelaas: er wordt gemeld dat het heus heel belangrijk is dat een kind veel proeft en dat je consequent blijft, om vervolgens met opgewekte, gezonden recepten te strooien waarvan je vrijwel zeker weet dat die van jou dat de komende 16 jaar écht niet gaan eten…

Yvon Jaspers was toen zij aan haar boek ‘Spaghetti aan het plafond’ niet direct van plan om ons, mede-ouders, eens te gaan vertellen wat we verkeerd doen. Nee, zij schoof bij verschillende bekende Nederlanders aan aan tafel, en keek eens hoe het er daar aan toegaat. Dat levert uiteraard een aantal irritant perfecte kinderen op die, aldus de ouders ‘alles lusten, en gelukkig nooit problemen maken’, maar gelukkig nog veel meer herkenbare verhalen. De kinderen van Yvon Jaspers zelf bijvoorbeeld, die een olijfverslaving hebben opgebouwd. Of het huishouden van Robert ten Brink, waar voor iedere dochter een apart gerecht wordt gekookt wegens niet bepaald overeenkomende smaakvoorkeuren. Ook leuk om te weten: Lucas, zoon van Prins Maurits en Prinses Marilène eet het liefst frietjes en heeft een hekel aan fruit.

Leuke verhalen, in een leuk boek. Want het is zeldzaam dat er niet alleen veel tijd en zorg wordt besteed aan de inhoud, maar ook aan de vormgeving. Gezellig doch overzichtelijk, met prachtige foto’s en illustraties. De reden dat al de bekende Nederlanders (naast eerdergenoemden ook o.a. Leontine Borsato, Anita Witzier, Angela Groothuizen en Henkjan Smits) hebben meegewerkt ligt voor een groot deel in het goede doel dat met dit boek wordt gesteund, het Ronald McDonald Kinderfonds. Ze zijn, in ieder geval overwegend, heel eerlijk geweest over de eetgewoontes van hun kinderen, waardoor nog maar eens duidelijk wordt dat ook BN’ers net gewone mensen zijn. De tips die zij geven om kinderen beter te laten eten zijn niet van het originele soort, de professionele tips en adviezen van Monique Thomas-Holtus (consulent eetstoornissen bij kinderen) en Rob Oudkerk (lector leefstijlverandering bij kinderen) zijn echter een fijne aanvulling en goed steuntje in de rug van menig ouder.

Spaghetti aan het plafond – Yvon Jaspers
ISBN 9789046805169
Nieuw Amsterdam
19,95 euro

Spaghetti aan het plafond
Bestel via Bol.com: Spaghetti aan het plafond
Yvon Jaspers