Boeken

Slaap maar zacht: de nieuwe Linda Jansma

Slaap maar zacht

Linda Jansma heeft de afgelopen jaren een flinke naam opgebouwd als het gaat om sterke thrillers van eigen bodem. Haar nieuwe boek, Slaap maar zacht, vestigt haar naam alleen maar steviger.

Slaap maar zacht

Maud werkt als verpleegkundige op de IC. Een pittige baan, waarbij het zaak is je niet te veel aan de patiƫnten te hechten. En toch is dat precies wat haar wel overkomt in het geval van die ene bijzondere patiƫnt, een man die zij Tom noemt. Zijn echte naam, die is niet bekend. Tom ligt in coma, na een ernstig ongeval, en het is maar zeer de vraag of hij daar nog ooit uit zal ontwaken.

Het raakt Maud, die onbekende man. Niemand die hem lijkt te missen, niemand die hem lijkt te kennen. Of toch wel? Op een uitzending van Opsporing Verzocht lijkt een bruikbare tip te komen, waar de rechercheurs die met deze zaak belast zijn direct aan de slag willen gaan. Nog voor zij de tipgeefster kunnen spreken, sterft zij onder verdachte omstandigheden. Precies op het moment waarop ook Maud vreemde dingen op haar afdeling, rondom het bed van Tom om precies te zijn, begint te zien. Iemand lijkt het op hem gemunt te hebben, maar wie? Wie is deze mysterieuze man, en waarom zou iemand hem iets aan willen doen?

Intrigerend en verrassend

De verhaallijn, de onbekende, comateuze man die gevaar loopt, is an sich al intrigerend genoeg. Voer voor speculatie ook, tijdens het lezen, want de man een complete identiteit aanmeten gaat gemakkelijk. Niet alleen in het hoofd van hoofdpersoon Maud, maar ook in dat van jezelf.

Het is echter niet de enige verhaallijn die Slaap maar zacht rijk is, en dat maakt het verhaal soms een beetje too much. Alhoewel het ervoor zorgt dat het boek iedere pagina nieuwe vragen oproept, worden plottwists net iets te vaak afgewisseld met wat al te grote toevalligheden, die niet allemaal even geloofwaardig zijn. Doet dat iets af aan het leesplezier? Nauwelijks. Want zoals we van Linda Jansma mogen verwachten zit het verhaal wel tot op de millimeter goed in elkaar, en lopen alle verhaallijnen naadloos in elkaar over. Knap, om tot op het einde van het boek, zelfs tot na de ontknoping de aandacht vast te weten houden en tegelijk alles toch netjes af te ronden. Een boeiende thriller met een originele invalshoek; Linda Jansma stelt niet teleur.

Slaap maar zacht – Linda Jansma
ISBN 9789461095299
De Crime Compagnie
21,99 euro