Boeken

Schaduwspelen

De Olympische Spelen in Peking zijn dagelijks in het nieuws, al is het niet direct de sport waar het om draait. Het boek ‘Schaduwspelen’ komt, publicitair gezien, op een ideaal tijdstip uit. Want ook in dit boek komen de mensenrechten in China aan bod, al draait het uiteindelijk om die andere factor die een smet zouden kunnen leggen onder de Spelen: doping.

Want al denken wij Nederlanders natuurlijk altijd dat onze landgenoten zich hier nooit mee zullen inlaten, duidelijk is dat er op dit gebied heel wat wordt geprobeerd. Net binnen, en soms ook buiten, de wettelijke normen. Gen-doping (denk aan Epo), waarbij het lichaam wordt aangespoord meer spiermassa te kweken is de nieuwste trend. Ook in ‘Schaduwspelen’. Drie atletes willen de top halen in Peking. Een ervan wordt betrapt op doping, nummer twee stort in, en nummer drie verkeerdt uiteindelijk in dubio: doorgaan met de doping, of kiezen voor eerlijkheid en haar gezondheid?

Naast deze morele kwestie draait het in ‘Schaduwspelen’ vooral ook om het slechte in de mens. Want topsporters, die willen vooral winnen, en er zijn altijd mensen die hier misbruik van willen maken. Mensen die een nieuw spierversterkend middel willen uittesten bijvoorbeeld, of managers die vooral op eigen roem uit zijn. In ‘Schaduwspelen’ duurt het heel lang voor je merkt wie ‘goed’ en ‘slecht’ zijn, en waarom. En juist dat, en de actuele setting natuurlijk, zorgt ervoor dat dit een boek is dat je het liefst in een ruk uit wilt lezen. Een boeiende literaire thriller van eigen bodem, boeiend voor iedereen die iets met sport, China of het slechte in de mens heeft.

Schaduwspelen – Marcelle Boersma
ISBN 9789061122777
Karakter Uitgevers
18,95 euro

Schaduwspelen
Bestel via Bol.com: Schaduwspelen
Marelle Boersma