Boeken

Die rotschool met die fijne klas: Jacques Vriens is 40 jaar schrijver!

Onze kinderen verslinden ze, maar ook menig ouder is ermee opgegroeid: de boeken van Jacques Vriens. In 2016 vieren we dat hij al 40 jaar schrijver is, en wel op een hele mooie manier.

Speciaal voor dit jubileum is het debuut van deze populaire kinderboekenschrijver, Die rotschool met die fijne klas, uitgebracht in een wel heel bijzonder jasje, met als je geluk hebt ook nog een mooie verrassing binnenin.

Die rotschool met die fijne klas

Die rotschool met die fijne klas is 40 jaar geleden geschreven, maar nog steeds actueel. Want al verandert de wereld, de dynamiek binnen een basisschool blijft grotendeels hetzelfde.

De leuke meester Jan Brinkman, waar alle kinderen dol op zijn. Misschien is dat nog wel het duidelijkste ‘verouderde’ element uit het boek. Want waar zijn al die meesters toch gebleven?! Bij het lezen van dit boek verlangen we terug naar de tijd dat de verhouding meesters/juffen nog zo’n beetje 50/50 was, want zo’n meester, da’s toch hartstikke leuk!

Iets te leuk, vindt de directeur van de school waar Jan Brinkman lesgeeft. Hij is het niet eens met de manier waarop deze meester met zijn klas omgaat, en als een autorace uit de hand loopt wordt de meester met ziekteverlof gestuurd. Alsof dat al niet erg genoeg is neemt de directeur, een strenge man die niet van grapjes houdt, de klas over. Daar zijn de kinderen natuurlijk niet blij mee, en ze doen er alles aan om hun geliefde meester terug te krijgen.

Tijdloos

De boeken van Jacques Vriens zijn tijdloos. Ze gaan namelijk over kinderen, en wat er in een groep kan gebeuren, en dat blijkt van alle tijden. In de nieuwere edities zijn de wat ouderwetsere details aangepast naar de tegenwoordige tijd, maar aan het verhaal hoeft verder weinig veranderd te worden: ook kinderen van nu herkennen zich er moeiteloos is.

Jacques Vriens is, met al zijn ervaring in het onderwijs, dan ook prima in staat om een klas ’tot leven te wekken’. Ieder kind zal tijdens het lezen van zijn boeken wel situaties of zelfs kinderen herkennen, en dat maakt dat zijn boeken nog zeker 40 jaar mee kunnen.

De gouden jubileumeditie van Die rotschool met die fijne klas is er eentje voor de verzamelaars, waar misschien ook al eerdere uitgaves van dit boek in de kast staan. Of voor wie het boek nog niet gelezen heeft natuurlijk, als begin van een mooie verzameling. Extra leuk is dat Jacques Vriens 100 exemplaren van dit bijzondere boek van een handtekening heeft voorzien. Als je het boek koopt kan het dus zo maar zijn dat je een gesigneerd exemplaar te pakken hebt!

Die rotschool met die fijne klas – Jacques Vriens
ISBN 9789000345915
Van Holkema & Warendorf
€12,50