Boeken

Race, het nieuwe boek van Maren Stoffels

Maren Stoffels is een bekende naam als het gaat om boeken voor tieners. ‘Race’ is alweer haar twintigste titel, wederom een herkenbaar en actueel boek.

Race

Race vertelt over River en Ties, ooit beste vrienden, samen opgegroeid op een eiland. Als de moeder van Ties overlijdt verandert hun band. River herkent haar oude vriend nauwelijks meer terug. Ties trekt steeds meer op met zijn broer, een jongen met een flinke afkeer tegen buitenlanders.

Dan verschijnt er een nieuwe jongen op het eiland. Ravi is een beetje mysterieus: niemand kent hem, en hij gaat zijn eigen gang. En zijn huid is donker, niet iets wat ze op het eiland gewend zijn. Spannend, vindt River. Ravi is heel anders dan Ties, hij maakt iets bij River los wat ze niet eerder heeft gevoeld.

Zowel Ties als Ravi doen mee aan de jaarlijkse eilandrun, normaal een sportieve uitdaging. Maar dit jaar lijkt dat heel anders te verlopen…

Stof tot nadenken

Maren Stoffels is er een kei in om jeugdboeken te schrijven met een serieus thema, zonder de aansluiting met haar publiek te verliezen. In ‘Race’ draait het om puberende kinderen, herkenbaar voor de lezers, maar ook over de haat richting buitenlanders en het verlies van een dierbare.

Goed is dat hierbij op een voor kinderen herkenbare manier wordt uitgelegd hoe ingrijpende gebeurtenissen tot bepaalde opvattingen kunnen leiden, zonder direct met een veroordelend vingertje te wijzen. Door afwisselend River en Ties aan het woord te laten vormt zich een genuanceerd verhaal, waarbij begrip ontstaat voor beide hoofdrolspelers. Een prima boek voor jonge middelbare scholieren!

Race – Maren Stoffels
ISBN 9789025872359
Leopold
€14,99