Boeken

Playa Blanca: een zomerse thriller van Linda van Rijn

Een vriendengroep gaat samen op vakantie. Lekker genieten van zon, zee en strand, om daarna uitgerust weer naar huis te gaan. Wat zij niet weten is dat na hun vakantie niets meer zal zijn zoals het was.

Linda van Rijn

Nog niet zo lang geleden werd duidelijk dat achter het pseudoniem Linda van Rijn niemand minder dan Mariette Middelkoop schuilgaat. Onder de naam Linda van Rijn heeft zij een indrukwekkend aantal van meer dan 2,5 miljoen boeken verkocht, in een heel ander genre dan waar zij normaal actief in is. Waar Mariette Middelbeek vooral bekend staat om haar waargebeurde verhalen en romans, staat het pseudoniem Linda van Rijn voor spannende vakantiethrillers. Ook al is inmiddels duidelijk dat het om een en dezelfde persoon gaat, is ervoor gekozen het pseudoniem in stand te houden. Verstandig, want de naam Linda van Rijn in combinatie met een cover die zo uit een reisgids kan komen, staat bij veel lezers synoniem voor een paar uur spannend leesplezier. Dat geldt ook voor Playa Blanca

Koffers pakken en gaan?

Bij het lezen van de titel is de verleiding om de koffers te pakken en de hoofdpersonen achterna te reizen groot. Een lekker wit strand, een schitterende zee en een cocktail in de hand; Laura en de vrienden waarmee zij reist hebben het maar getroffen. Zeker als zij op hun bestemming een Nederlands stel leren kennen, dat hen uitnodigt voor een gezellig feestje. Althans, zo lijkt het. Het is namelijk op dit feestje waar de vakantie plotseling omslaat. Zijn het de andere gasten, die er een andere manier van feesten op na lijken te houden? Zijn het hun nieuwe vrienden, want wat weten ze nu eigenlijk echt over hen? Of is het iemand van binnen hun eigen vriendengroep, die ervoor zorgt dat de vakantie vanaf dit moment in een nachtmerrie verandert?

In Playa Blanca verandert de sfeer snel: van een ontspannen vakantie met vrienden naar een situatie waarin niemand meer te vertrouwen lijkt. Toch blijft de setting herkenbaar, voelt iedere lezer die wel eens op een soortgelijke zonvakantie is geweest herkenbare elementen. Dat maakt wat er gebeurt extra schokkend, want een standaard zonvakantie kan dit reisje zelfs met wat goede wil niet genoemd worden. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op, de mogelijke verdachten ook, maar toch is het goed mogelijk het boek tussendoor even weg te leggen. Ideaal om te lezen tijdens de eigen vakantie dus. Een vakantie die gruwelijk anders loopt dan de bedoeling was en toch zo herkenbaar is: een echte vakantiethriller!

Deze recensie verscheen eerder op VrouwenThrillers.nl.