Boeken Travel

Pain au chocolat: Ik Vertrek met een duister sausje

Pain au chocolat

Pain au chocolat wordt aangeprezen als een ‘Ik vertrek’ thriller. Dat dit buitenlands avontuur niet goed afloopt kun je dus wel op je vingers natellen.

Kom, we gaan!

Het begint zo leuk, en ook zo herkenbaar. Zeker voor kijkers van het tv-programma Ik Vertrek, dat overigens los staat van dit boek. Een jong gezin met vier kinderen besluit naar Frankrijk te emigreren. Om redenen die we zo vaak op tv hebben gezien: een nieuwe weg inslaan, het niet meer naar de zin hebben in Nederland, één van de partners heeft een lastige tijd achter de rug, ouders die hun kinderen meer, en hun collega’s minder willen zien.

En natuurlijk zijn daar ook de kinderen. De jongste meisjes, een tweeling, die vinden het allemaal leuk en spannend. Het wat oudere meisje, ach, die laat het over zich heen komen. En de oudste, een puber, gooit flink haar kont tegen de krib.

Tot zover niks bijzonders, alle gezinsleden gaan op hun eigen, begrijpelijke manier om met de emigratie. En ook de emigratie zelf is er eentje uit de boekjes. Met taalproblemen, een huis waar veel aan moet gebeuren, een vervallen camping die werd gekocht van een oud mannetje: in de eerste helft van het boek lijkt het meer ‘Ik Vertrek’ dan een thriller.

Maar ondertussen…

Dat er ondertussen op de achtergrond van alles speelt, daar kom je als lezer langzaam maar zeker achter. De hoofdpersonen, Nadine en Mark, laten via flashbacks en dagboekfragmenten steeds meer los over hun verleden. En zeker het verleden van Nadine is niet zo braaf als je zou denken.

Ondertussen beginnen er in Frankrijk ook rare dingen te gebeuren. Terwijl het stel volop hulp krijgt van familieleden en een aardige Belgische dame die ook in het dorp woont, verschijnt er ook zo maar opeens een willekeurige Nederlandse man die zijn hulp aanbiedt. En zijn komst heeft nogal grote gevolgen. Zal haar verleden Nadine inhalen?

Spannend

Pain au chocolat is spannend, maar niet bloedstollend. De spanning is eerder psychologisch en bouwt zich steeds verder op. Vaak is het echter de nieuwsgierigheid die de overhand neemt. Als lezer wil je vooral weten hoe het zit, met dat verleden van Nadine, en niet per se hoe het afloopt. De apotheose, het deel waar er bloed vloeit zullen we maar zeggen, komt eerder in het verhaal dan alle antwoorden die je zocht. Het einde is daardoor net wat minder spannend dan je zou hopen bij een thriller, wat ons betreft had er best een net wat spannendere cliffhanger mogen zijn. Neemt niet weg dat Pain au chocolat een lekker boek is, zeker zo in de aanloop naar de zomervakantie. En mocht je emigratieplannen hebben, zorg dan voor je vertrekt even dat alle spoken uit je verleden zijn opgeruimd…

Pain au chocolat – Ellen De Vriend
ISBN 9789045217239
Karakter Uitgevers
€15,99