Boeken

Noorderlicht: wie wordt het slachtoffer?

Noorderlicht

Dat er iemand dood gaat, dat is zo duidelijk als wat. Dat hebben de daders samen al lang afgesproken. Maar wie het wordt? Dat is de vraag.

Noorderlicht: een bizar complot

Het is een bizar idee. Een viertal mensen, onbekenden van elkaar, leert elkaar online kennen. Ze blijken een passie voor boeken te hebben, en komen als door een toeval op een vraag die hen bezig blijft houden. Kunnen wij iemand vermoorden? En zullen we ons daar later schuldig over voelen?

Je dat afvragen, dat is één. Besluiten dat er maar één manier is om achter dat antwoord te komen, dat is twee. En dat vervolgens uitvoeren… ja, dat is drie. En zo stapt het viertal, zonder elkaar eerder ontmoet te hebben of elkaars echte namen te kennen, met elkaar aan boord van een zeilboot. De boot maakt een rondreis van een week, op zoek naar het noorderlicht. Maar dat is niet het enige dat de hoofdrolspelers zoeken. Zij zoeken ook een slachtoffer. Een medepassagier, die ongevraagd onderdeel wordt van hun plan. Iemand die zal gaan sterven.

Wie wordt het?

Het plan dat de hoofdrolspelers hebben, dat wordt vroeg in het boek duidelijk. De afloop eveneens. Maar het slachtoffer? Dat kan werkelijk iedereen zijn. Alle vier de ‘deelnemers’ gaan namelijk op zoek naar de kandidaat van hun voorkeur. Moet diegene oud zijn? Vervelend? Een partner hebben? Een onbelangrijke baan? Wie kan er wel gemist worden?

Door geweldige afwisselingen tussen het verhaal zelf, een kijkje in de chatroom waar het allemaal begon, maar ook vooruitblikken in de toekomst, houdt Noorderlicht de vaart er flink in. Met ruim 300 pagina’s is het geen dun boek, maar toch is het zo uit. Wie wordt het? Wie moet er dood? Hoe eindigt dit krankzinnige verhaal?

Mariska Overman maakte de tocht die in het boek werd beschreven zelf ook. Dat komt het verhaal ten goede, de details zijn prachtig uitgewerkt. Die moord, die gaat er komen, dat kunnen we je alvast verklappen. Wie het slachtoffer wordt? Dat ga je je bijna 300 pagina’s lang afvragen…

Noorderlicht – Mariska Overman
ISBN 9789461094766
De Crime Compagnie
18,95 euro