Boeken

Nooit meer alleen: een vriendschap die blijft achtervolgen

Nooit meer alleen

Op iedere middelbare school heb je wel een groepje kinderen dat populairder is dan de rest. En een groepje dat er duidelijk niet bij hoort. Zo’n groepje kan je nog jaren achtervolgen.

Nooit meer alleen

Emma start in de jaren ’90 op een nieuwe middelbare school. Niet haar eigen keuze, maar met een moeder die hen iedere keer weer in de problemen weet te brengen wel de realiteit. Emma heeft het niet makkelijk thuis. Ze zorgt voor haar moeder, die zich onverantwoordelijker gedraagt dan haar puberdochter. Er is weinig geld, niet voor eten, maar ook niet voor kleding. En dat zorgt er op zijn beurt voor dat Emma er niet bij hoort op haar nieuwe school. Foute kleding, schichtig gedrag: een makkelijk slachtoffer.

Gelukkig blijken er naast het groepje pestkoppen ook nog leerlingen te zijn waar zij zich wel op haar gemak bij kan voelen. Ze vormen al snel een hecht geheel, en raken onafscheidelijk. Allemaal hebben zij zo hun verhaal. Het rijkeluiszoontje dat door zijn ouders vergeten lijkt te zijn. De jongen die op kunstschaatsen zit. Het meisje dat word gepest met haar uiterlijk, en het meisje met de streng gereformeerde vader. Heel verschillende kinderen, die elkaar vinden doordat zij afwijken van de massa.

Het groepje wordt verder uitgebreid als Emma een vriendje krijgt, Michiel, die het thuis ook al niet makkelijk heeft. Bij hem vindt ze de liefde en geborgenheid die ze bij haar moeder zo miste. Tot hij haar in de steek laat.

Kom je ooit nog van ze af?

We maken een sprong in de tijd. Emma is volwassen, en heeft haar vrienden van vroeger al jaren niet meer gezien. Niet meer sinds de laatste weken van hun examenjaar, waarin hun levens veranderde.

Wat is er al die jaren geleden gebeurd? En wat heeft het te maken met de dood van één van hen, Sara, het meisje met de gereformeerde vader? Tergend langzaam kom je erachter. Hoofdstuk na hoofdstuk schakelt Angelique Haak tussen heden en verleden, tot het onvermijdelijke moment waarop de verhalen elkaar treffen. Komt de waarheid boven tafel? Bestond het groepje wel echt uit vrienden? Heeft er iemand een moord op zijn geweten?

De wisseling tussen heden en verleden is in Nooit meer alleen zo subliem uitgevoerd, dat het de lezer dwingt om door te lezen. Te weten wat er gebeurde op het moment dat er weer ‘geschakeld’ werd, om vervolgens met meer vragen dan antwoorden achter te blijven. De ontknoping nadert voelbaar, hoofdstuk na hoofdstuk, maar overvalt je alsnog als het dan eindelijk zover is. Wat een spannend boek, wat een hartverscheurend verhaal.

Nooit meer alleen – Angelique Haak
ISBN 9789461094704
De Crime Compagnie
18,95 euro