Boeken

Nog vijf dagen: een ontroerende roman

Nog vijf dagen Julie Lawson Timmer

We zijn wel wat gewend. Echt. Hebben heel wat boeken voorbij zien komen met de aanprijzing ‘ontroerend’, en geen traan gelaten.

En toen was daar ‘Nog vijf dagen’. Een boek dat je zelfs lang nadat je het uit hebt niet meer los zal laten.

Nog vijf dagen

In ‘Nog vijf dagen’ volgen we twee hoofdpersonen. Mara is een 42-jarige moeder en was voorheen een succesvol advocaat. We maken kennis met haar vijf dagen voor zij haar leven wil beeindigen. De reden? De slopende ziekte van Huntington, die langzaam maar zeker de controle over haar lichaam overneemt.

Ze wil haar man en zoon niet opzadelen met een kasplantje en nog jaren toezien hoe ze zelf steeds minder zal kunnen, en langzaam maar zeker zal ‘verdwijnen’. En dus heeft ze besloten om er op haar verjaardag een einde aan te maken. Haar man Tom en dochtertje Lakshmi weten het niet, maar deze laatste vijf dagen gebruikt Mara om terug te blikken en afscheid te nemen.

Scott

Ook Scott, de tweede hoofdpersoon, zal afscheid moeten nemen. Van zijn pleegzoon Curtis, die over vijf dagen terug gaat naar zijn biologische moeder die dan een gevangenisstraf van een jaar heeft uitgezeten. Curtis heeft dit jaar bij Scott en zijn vrouw Laurie gewoond, en zeker voor Scott is het afscheid loodzwaar. Curtis voelt als een zoon voor hem, en hem bij zijn moeder achterlaten, in moeilijke omstandigheden, is voor hem bijna niet te doen.

Scott en Mara kennen elkaar via een internetforum voor ouders van geadopteerde kinderen. Ze kennen elkaars echte naam niet, maar delen wel vrijwel hun gehele leven met elkaar. Wat Scott echter niet weet is dat Mara, net als hij, nog vijf dagen heeft om afscheid te nemen van wat haar zo lief is.

Pakkend

Er zijn boeken die je grijpen vanaf pagina 1. ‘Nog vijf dagen’ is er zo eentje. De emoties spatten uit het boek, op een prachtige manier, en al weet je dat je naarmate je verder leest steeds verder bij het onvermijdelijke afscheid komt is wegleggen geen optie. Deze debuutroman van Julie Lawson Timmer zorgt voor kippenvel, tranen in je ogen en zo nu en dan een diepe zucht.
Nog vijf dagen – Julie Lawson Timmer
ISBN 9789032514754
De Fontein
€17,99