Boeken

Moeders mooiste, vaders trots

Mark en Ilja willen dolgraag een kindje, maar na een tijd ‘in de medische molen’ wordt duidelijk dat Ilja’s endometriose een zwangerschap in de weg staat. En zo slaan zij, eerst wat aarzelend, een nieuw pad in: adoptie. Eerst is het China waar zij hun hoop op verstigen, maar als de wachttijden voor dit land steeds langer worden krijgen zij een tip: Kenia, daar gaat het een stuk sneller!
En dat klopt, relatief snel worden zij gekoppeld aan een schattig jochie van 1 jaar, die zij Raf noemen. De wet in Kenia schrijft echter wel voor dat de eerste fase van de adoptie, waarin ouders en kind aan elkaar kunnen wennen, in Kenia plaatsvindt. En dat betekent een 6 maanden durende verhuizing, waarin tot op de laatste dag onduidelijk blijft of zij Raf straks echt hun zoon mogen noemen. Zenuwslopend, maar we mogen verklappen dat dit helemaal goed komt!

Over hun belevenissen hielden Mark en Ilja destijds een website bij, waarop nu het boek ‘Moeders mooiste, vaders trots’ is gebaseerd. Een gedetailleerd verslag, een dagboek, van de lange weg die adoptie heet, én het tijdelijke leven in een ander land. Soms is het verslag voor de gemiddelde lezer iets té uitgebreid: de problemen met water, stroom en internet in het tijdelijke verblijf komen vrijwel wekelijks voorbij, inclusief klachtenmail, en dat leidt een beetje af van het hele adoptieverhaal. Maar al hadden wij wat meer Raf, en wat minder huiselijke beslommeringen misschien prettiger gevonden, het boek geeft een prachtig en eerlijk kijkje in het lange, zware adoptietraject.

Moeders mooiste, vaders trots – Mark en Ilja Koolen
ISBN 9789044325300
The House of Books
17,50 euro

Moeders mooiste, vaders trots
Bestel via Bol.com: Moeders mooiste, vaders trots
M. Koolen