Boeken

Moederland

De meeste romans die gaan over het moederschap, en alle problemen die daarbij kunnen komen kijken, zijn vooral hilarisch of romantisch van toonzetting. Kinderen met twee verschillende kleuren sokken en moeders met aardbeienjam op hun dure blouse? Grappig! Vreemdgaande man? Geen probleem, nadat je hem hebt gedumpt komt er toch een veel leuker exemplaar voorbij, die ook nog eens hartstikke goed met je kinderen overweg kan.

‘Moederland’ lijkt, als je alleen naar de omslag kijkt, ook zo’n boek. Eenmaal aan het lezen blijkt dit echter niet het geval te zijn. Fran haar leven is gewoon helemaal niet zo leuk, en ook niet hilarisch of romantisch. Er gaat veel mis, ze krijgt te maken met roddelende ‘vriendinnen’ en raakt aan de drank, om maar eens wat te noemen. En haar huwelijk, dat┬ástelt ook niks meer voor.

In tegenstelling tot vele andere boeken met dit thema, dringt ‘Moederland’ door tot een probleem waar veel moeders mee worstelen. Na een paar jaar voor hun kinderen te hebben gezorgd weten ze niet meer zo goed wie ze zijn, of waar ze goed in zijn. Alle andere moeders lijken het beter te doen, en die zorgvuldig opgebouwde carriere van vroeger… alsof iemand nu nog op je zit te wachten?

Toch is ‘Moederland’ geen zware kost. Het boek is vlot geschreven en bevat ook best wat komische momenten. Het laat echter wel prima zien in wat voor situatie veel moeders verkeren en hoe, eerlijk is eerlijk, zij zelf ook lang niet altijd constructief bijdragen om daar weer uit te komen.

Moederland – Maria Beaumont
ISBN 9789032510824
Uitgeverij De Kern
16,95 euro

Moederland
Bestel via Bol.com: Moederland
Matt Beaumont