Boeken

Mijn zusje

Mijn zusje is een bijzonder boek. Het gaat over een seriemoordenaar, maar ook weer niet. Het is spannend, maar toch vooral ontroerend. Een boek dat je bij zal blijven.

De jaren ’70 lopen ten einde, twee zussen groeien op in de zorgeloze omgeving van San Francisco. Alhoewel, zorgeloos. Hun moeder is depressief, en hun vader woont al een tijdje niet meer bij hen. Maar ze hebben elkaar, de omgeving en hun fantasie, en dat is genoeg.

Een groot deel van leven speelt zich af op de berg die vlak achter hun huis begint. Ze spelen er, leren er het leven kennen en voelen zich er veilig. Dat verandert als op de berg plotseling een seriemoordenaar actief blijkt te zijn. Hun vader, werkzaam bij de politie, is belast met het onderzoek en natuurlijk het oppakken van deze man. En dat zal hem best lukken, hun vader is tenslotte een echte held.

Dit is de periode waarin de zusjes ontdekken dat de werkelijkheid soms anders is. Want hun vader krijgt de moordenaar niet te pakken, en naarmate er meer vrouwen vermoord worden, brokkelt zijn imago zienderogen af. Net als zijn gezondheid… Pas dertig jaar later weet de de oudste zus de moordenaar op te sporen.

Natuurlijk, de seriemoordenaar speelt een grote rol in ‘Mijn zusje’. Maar meer dan een figuur op de achtergrond is hij niet. Het boek draait namelijk volledig om de twee zusjes. De oudste, en dominantste, de verteller van het verhaal. En de jongste, Patty, die haar zus altijd trouw zal zijn. De band tussen de zussen, het vertrouwen in elkaar, het is zo prachtig op papier gezet dat je als lezer geen seconce twijfelt. Dit is niet de auteur die spreekt, maar de oudste zus.

Puur en eerlijk, soms zelfs grappig, maar bovenal ontroerend. Een prachtig boek dat je niet los zal laten, ook niet als je de laatste pagina gelezen hebt. Het boek ‘Een lang weekend’ van auteur Joyce Maynard werd al verfilmd, wat ons betreft mag ‘Mijn zusje’ snel volgen.

Mijn zusje – Joyce Maynard
ISBN 978902296034
Orlando uitgevers
19,95 euro