Boeken

Mijn zoon, Ajacied

Voor veel voetbalvaders (en moeders trouwens ook) klinkt het als een droom die uitkomt: je kind dat gescout wordt door een profclub. Maar wat doet dat met een kind? En, met een ouder? Hajo de Boer schreef er een openhartig boek over, Mijn zoon, Ajacied. Wij lazen het.

Talent?

Iedere ouder die zijn of haar voetballende kind een beetje volgt, heeft vast, al is het maar een seconde, gedroomd over hoe het zou zijn als nou net hun kind een groot talent blijkt te zijn. De nieuwe Messi, of in ieder geval goed genoeg om van het voetballen te leven.

Bij de meeste ouders wordt al snel duidelijk dat het bij die droom zal blijven. Anderen hebben dat minder snel door, en blijven bijna dwangmatig hopen, vaak tegen beter weten in (je kent ze wel, dit zijn de ouders waar je absoluut niet naast wilt staan langs de lijn, omdat ze hun kind eindeloos staan te ‘coachen’).

En dan zijn er de ouders bij wie opeens wél de telefoon gaat. Zoals bij Hajo de Boer. Zijn zoon Felix mag komen keepen in de F1 van Ajax.

Mijn zoon, Ajacied

Natuurlijk ben je trots, als je kind gescout wordt, en natuurlijk geniet je van alles dat er dan over je heenkomt. Van de bewonderende blikken van anderen, van de chique set Ajax kleding die je kind krijgt, en van de touringcar die hen naar uitwedstrijden brengt.

Maar ook Ajax is maar gewoon een club. Met niet alleen maar leuke ouders langs de lijn, met regels en trainers die soms onnavolgbaar zijn. Ouders die niet mee mogen in de meer dan half lege spelersbus, en er dus in de auto achteraan moeten rijden naar Limburg. En buitenlandse toernooien, waar ouders wel min of meer bij moeten zijn, maar hun kind niet meer dan een kwartier per dag mogen spreken.

Al snel wordt ook de impact op het gezinsleven voelbaar. Drie keer per week trainen, ieder weekend een dag kwijt aan de wedstrijd, en regelmatig toernooien. Heftig!

Goed genoeg?

Ieder jaar is het spannend: welk kind mag blijven, en welk kind is niet goed genoed bevonden om bij Ajax te blijven? Voor Felix zit het Ajax-avontuur er na twee jaar op: twee andere keepers zijn groter en sterker, en maken een betere indruk. In Mijn zoon, Ajacied vertelt Hajo de Boer hoe hij de twee jaar waarin zijn zoon bij Ajax speelde heeft beleefd.

Het genieten, de trots, maar ook de ergenissen, de spanning. Hoe opgefokt hij kon raken als Felix een fout maakte, en hoe mooi het leven plotseling was als Felix juist de beslissende redding maken. Hoe vader zich liet meeslepen door de voetbalcarrière van zijn kind, meer nog dan het kind zelf. En ook hoe dat voor andere ouders geldt: voor de ouders van de toenmalige teamgenoten van Felix zal het best even slikken zijn zich niet altijd op hun best terug te vinden in dit boek.

Een onthullend inkijkje in de keuken van de jeugdopleiding van een betaald voetbal club, én in het hoofd van een vader die zich tegen wil en dank laat meeslepen. Verplichte leeskost voor iedere ouder die zijn of haar kind een carrière in het voetbal toewenst.

Mijn zoon, Ajacied – Hajo de Boer
ISBN 9789048834037
Voetbal Inside
€19,99