Boeken

Mijn leven in de hel

We weten allemaal dat veel van de Amsterdamse raamprostituees daar op zijn zachtst gezegd niet voor hun lol staan. Sterker nog, het overgrote deel van hen wordt bedreigd, gedwongen en onderdrukt. Hoe gruwelijk die wereld werkelijk is, en hoe gemakkelijk je erin terecht kunt komen, lees je in ‘Mijn leven in de hel‘.
Sarah Forsyth (pseudoniem) heeft geen gemakkelijke jeugd, waarin misbruik en agressie een grote rol spelen. Zij herstelt zich echter aardig, en gaat aan het werk als kleuterleidster. Op een dag ziet zij een advertentie waarin leidsters voor een Amsterdams kinderdagverblijf worden gezocht. Zij reageert, en wordt aangenomen. Eenmaal op Schiphol wordt duidelijk dat er een heel ander verhaal achterzit: Sarah’s paspoort wordt afgepakt, en onder bedreiging van een vuurwapen wordt zij naar de Amsterdamse Wallen gebracht. Daar gaat zij ‘aan het werk’, tot haar eigen grote walging.
Om de pijn, vernedering en angst door te komen krijgt zij al snel wat ‘hulpmiddeltjes’ toegespeeld: drugs. Haar pooiers voorzien haar gretig, waardoor zij nog afhankelijker van hen wordt. Sarah maakt veel ellende mee, is getuige van een moord en werkt meer dan 10 klanten per dag af. En toch heeft zij geluk: er komt een moment dat zij kan vluchten, haar verhaal kan doen bij de politie en uiteindelijk weer terug kan naar haar thuisland Engeland. De nachtmerrie is dan feitelijk voorbij, maar eigenlijk begint dan deel 2. Sarah is verslaafd, lichamelijk en geestelijk een wrak, en heeft geen idee hoe zij een normaal leven moet leiden.

‘Mijn leven in de hel’ geeft uitgebuite prostituees een gezicht, een akelig herkenbaar gezicht zelfs. Een jong meisje dat binnen de kortste keren tot over haar oren in de problemen zit, en voor het leven getekend is. De wetenschap dat er zoals Sarah honderden, zelfs duizenden andere meisjes zijn, laat je met een heel ander gevoel naar 1 van de grootste toeristische trekpleisters van Amsterdam kijken. Een indrukwekkend verhaal, te gruwelijk voor woorden, dat hopelijk vele ogen opent.

Mijn leven in de hel – Sarah Forsyth
ISBN 9789089900975
Uitgeverij Arena
18,95 euro 

Mijn leven in de hel
Bestel via Bol.com: Mijn leven in de hel
Forsyth, S.