Boeken

Mij zie je niet van Loes den Hollander: wie is deze vrouw?

mij zie je niet

Een boek schrijven zonder de identiteit van de hoofdpersoon bloot te geven. Loes den Hollander kan dat.

Mij zie je niet

Had de titel van het boek beter gekozen kunnen worden? ‘Mij zie je niet’ dekt treffende de lading. De hoofdpersoon lijkt haast onzichtbaar voor haar omgeving. En dat terwijl ze toch behoorlijk huishoudt.

Nadat haar dochter zelfmoord heeft gepleegd, besluit een moeder wraak te nemen. Niet op de pesters, die haar dochter tot deze daad lijken te hebben gedreven, maar op iedereen die er iets aan had kunnen doen. En die groep is nogal groot. Want niet alleen direct betrokkenen, nee, iedereen die in het onderwijs werkzaam is kan zomaar het slachtoffer worden van deze intens verdrietige, wraakzuchtige moeder.

Wie is het?

Maar wie is die vrouw, de ik-figuur van Mij zie je niet? We hebben tijdens het lezen geen idee. Het enige dat duidelijk is dat ze het voorzien heeft op Jeantine, de andere hoofdpersoon. Jeantine is, of beter gezegd, was werkzaam in het onderwijs. Na een beschuldiging van seksuele intimidatie zit zij thuis. En haar thuis blijkt zich vlakbij dat van de wraakzuchtige moeder te bevinden.

Met beide vrouwen gaat het niet zo best, zo wordt tijdens het lezen wel duidelijk. De ik-figuur heeft haar puberdochter verloren, en is zo verteerd door wraakgevoelens, dat zij beslissingen neemt die een helder denkend mens lastig kan volgen. Of toch? Want zeg nou zelf, waar zou jij toe in staat zijn als je je kind verliest?

Ook Jeantine heeft het moeilijk. Zij raakte haar kind tijdens de zwangerschap kwijt, en zit thuis na beschuldigingen van seksuele intimidatie door een stel rotjongens. Toch? Of zat zij zelf fout? Haar man lijkt het allemaal niet mee zo zeker te weten, en als Jeantine het gevoel heeft dat er rare dingen gebeuren, lijkt een breuk onafwendbaar.

Bloedstollend

Hoe komen deze twee verhalen samen? Weet de moeder in haar missie te slagen? En wie is zij toch?

Loes den Hollander heeft met Mij zie je niet een ijzingwekkende psychologische thriller geschreven, die langzaam maar zeker tot een point of no return komt. Knap is dat zij, hoe verknipt de ik-figuur ook is, een zeker vorm van sympathie weet te creëren voor haar daden. Een absolute aanrader.

Mij zie je niet – Loes den Hollander
ISBN 9789461093011
De Crime Compagnie
€19,95