Boeken

Max en de ontplofte vriendschap

Aan het Kattenpleintje wonen veel kinderen, die je voorbij zien komen in de ‘Kinderen van het Kattenpleintje’ boeken van Jacques Vriens. Deel 2 is nu verschenen.

Het tweede deel in deze serie heet Max en de ontplofte vriendschap, en draait dit keer om Max, en zijn vriend Sjoerd. Zij kennen elkaar al jaren, speelden al samen in de zandbak, en wonen allebei aan het Kattenpleintje.

Wat zij zelf nooit verwachtten is toch gebeurd: de jongens hebben ruzie. Ruzie om plannen van de gemeente, die het Kattenpleintje op de schop wil doen, en het grasveld wil veranderen in parkeerplaatsen. Max is daar fel op tegen, daar gaat hun speelplek, maar Sjoerd, wiens vader een winkel aan het pleintje runt, snapt dat zo’n parkeerplaats nodig is om klanten naar zijn vaders winkel te blijven trekken.

Opeens staan de vrienden lijnrecht tegenover elkaar! Een flinke ruzie. Max blijft ondertussen, samen met veel andere kinderen van het pleintje (die in het begin van het boek allemaal kort worden voorgesteld, in woord en beeld, heel leuk), die hun speelveld ook niet kwijt willen. Maar zal het nog wel goed komen tussen de twee vrienden?

Jacques Vriens is ijzersterk in boeken die zich afspelen in voor kinderen herkenbare situaties. Met De Kinderen van het Kattenpleintje richt hij zich op kinderen in de hogere klassen van de basisschool. Zij kunnen het boek zelf lekker lezen, door de leuke illustraties van Annet Schaap gaat dat extra makkelijk, maar dit boek leent zich er ook prima voor om voor te lezen in de klas. Daar kan meteen mooi worden ingehaakt op de thema’s die in het boek aan bod komen, zoals vriendschap, ruzie en oplossingen zoeken voor problemen.

Max en de ontplofte vriendschap – Jacques Vriens
ISBN 9789000333202
Van Holkema & Warendorf
€12,99