Boeken

Madieke van het rode huis

De verhalen van Madieke van het rode huis dateren al van vele jaren geleden, en toch zijn ze nog steeds heerlijk om te lezen. Zeker met de nieuwe, herziene druk die nu in de winkels ligt.

Madieke van het rode huis

Voorin het boek vind je een kleine inleiding over Madieke en haar zusje Liesbet. Over de tijd waarin hun verhalen zich afspelen, in de tijd van de Eerste Wereldoorlog, en het land, Zweden. Over de tijd die toen zo anders was, zonder mobieltjes en internet. Op een leuke manier worden kinderen voorbereid op de verhalen die volgen, over kinderen die in een compleet andere tijd leven, maar toch hetzelfde in elkaar zitten als zij.

Er wordt wel gezegd dat Astrid Lindgren zich voor Madieke heeft laten inspireren door haar eigen jeugd. Een jeugd zonder heel veel luxe, maar zo veel plezier! Madieke heet eigenlijk Margareta, maar zo wordt ze alleen genoemd als ze iets stouts heeft gedaan. Da’s best vaak, al is ‘ondeugend’ misschien een beter woord. Op school, waar ze sinds kort heen mag, is haar naam ook Margareta, Madieke is geen naam voor een schoolmeisje.

Genieten!

Door de fijne schrijfstijl van Astrid Lindgren ben je als lezer voor je het weet zomaar in Zweden beland. De sfeer straalt van de pagina’s af, heerlijk, en al zijn de verhalen al wat ouder, de avonturen van zo’n leuk meisje zijn ook nu nog heerlijk om te lezen. In dit boek vind je alle verhalen van Madieke, 167 pagina’s vol, met achterin nog een verklarende woordenlijst. Mocht je meer willen weten over Madieke of Zweden handig om even door te nemen!

Het boek zal vooral in de smaak vallen bij meisjes in de basisschoolleeftijd, die zelf kunnen lezen. Al is het boek ook prima geschikt om voor te lezen, wat voor moeders die vroeger zelf de Madieke verhalen lazen natuurlijk extra leuk is.

Madieke van het rode huis – Astrid Lindgren
ISBN 978 90 216 7428 5
Ploegsma
€12,99