Boeken

Luna

Aanranding is voor kinderen (en volwassenen) ontzettend aangrijpend. Kinderen begrijpen over het algemeen totaal niet wat hen gebeurt, waarom iemand aan hen wil zitten. Ze kunnen zich druk maken om ogenschijnlijk kleine dingen als kapotte kleding, maar blijken diep van binnen vooral heel bang te zijn, hun gevoel voor veiligheid kwijt te zijn.

Een boek over dit thema dient zeer voorzichtig te worden aangepakt wil het kunnen bijdragen aan het verwerkingsproces. Elfi Nijssen is daar met ‘Luna’ goed in geslaagd, gesteund door Child Focus en diverse politieregio’s in BelgiĆ«. Daarnaast vind je in het boek een informatieve bijsluiter van de hand van crisispsycholoog en psychotraumatherapeut Erik de Soir, die zich expliciet richt op ouders en hulpverleners in de omgeving van een getroffen kind.

Het verhaal over Luna, die op een dag op weg naar school wordt aangerand, is indrukwekkend en hartverscheurend. Ze is bang, heel bang, maar ook gelukkig met alle steun die zij krijgt van haar ouders, de politie en vrienden bijvoorbeeld. Dankzij hen kan zij alles een plekje geven, en krabbelt ze er langzaam weer bovenop. Dat dit moeilijk is wordt niet verzwegen, zodat Luna’s verhaal een goede steun is voor mede slachtoffertjes: het gaat niet vanzelf, maar met veel steun en doorzettingsvermogen kom je er wel weer.

Natuurlijk hoop je als opvoeder dit boek nooit nodig te hebben. Toch is het goed dat het bestaat, de realiteit is nu echter dat dit soort zaken helaas voorkomen. Door zowel de aanranding als de periode die daarop volgt in detail te beschrijven, biedt het boek slachtoffers en betrokkenen houvast en herkenning in een zeer moeilijke periode.

Luna – Elfi Nijssen
ISBN 9789044808049
Clavis
13,95 euro

Luna
Bestel via Bol.com: Luna
Eefje Nijssen