Boeken

Los geslagen: hommeles in de villa

Los geslagen

Saskia M.N. Oudshoorn schrijft zowel thrillers als feelgood boeken. In Los geslagen komen de genres een heel klein beetje bij elkaar: deze spannende roman is perfect voor de liefhebbers van Gooische Vrouwen.

Het gras bij de buren…

Een kleinschalig wijkje, vier villa’s groot slechts, waarin het heerlijk en veilig wonen moet zijn. Waar de bewoners elkaar helpen, met elkaar verbonden zijn, en samen het goede leven vieren. Klinkt als een droom, en dat lijkt het voor buitenstaanders wellicht ook. Maar zelfs in de meest rijke huishoudens, waar alles perfect lijkt te zijn, is het leven niet zo mooi als je van buitenaf zou denken.

Zo woont Annemie in één van de villa’s met haar nogal dominante man Frederik. Hem kun je het best beschrijven als een typische ‘nouveau riche’ man, die zijn zaakjes net wat minder goed voor elkaar heeft dan hij anderen wil laten geloven. Lomp, agressief, bezitterig en erg blij met zichzelf.

Dat soort types wonen er wel meer in het wijkje. Arno, bijvoorbeeld, die al zijn buren ‘gezellig’ uitnodigt om een paar dagen door te brengen in zijn villa op Ibiza. Eenmaal hier wordt nog eens extra duidelijk dat Annemie allerminst gelukkig is met Frederik, maar dat ook vrijwel al haar buren er zo hun sores op nahouden.

Waar ben ik in beland?

De eerste hoofdstukken van Los geslagen kunnen wat pittig zijn om doorheen te komen. Het verhaal kent direct veel personages, die qua type ook nog eens erg op elkaar lijken. Tja, dat krijg je in zo’n setting… Gelukkig brengt de auteur uitkomst, met een handig overzichtje van alle hoofdrolspelers voor in het boek. Iets waar tijdens de eerste uren van het lezen regelmatig dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Wanneer de gebeurtenissen, zowel de romantische als de misdadige, elkaar in hoger tempo beginnen op te volgen, komt het verhaal pas echt goed op gang. Liefhebbers van Gooische Vrouwen, en dan vooral van de duistere kant die altijd op de achtergrond van de glamour aanwezig lijkt te zijn, komen volop aan hun trekken. Familiegeheimen, verboden liefdes, duistere zaakjes en overspelige echtgenoten (m/v) volgen elkaar in hoog tempo op. Wie zijn de klootzakken in het verhaal, en wie de gedupeerden? Wie verdienen een gelukkig leven, en aan wie zal de wereld weinig missen? Zal echte liefde overwinnen, of is deze net zo’n façade als de prachtige voordeuren van de villa’s bleken te zijn?

Los geslagen is geen uitgesproken thriller, geen boek dat je laat zinderen van de spanning en waarbij er ieder moment iets angstaanjagends kan gebeuren. Spannend is het echter wel. Welke verhalen schuilen er achter al die ‘perfecte’ levens, en is dan echt niets wat het lijkt? Hoe goed ken jij je buren eigenlijk?

Los geslagen – Saskia M.N. Oudshoorn
De Crime Compagnie
19,95 euro