Boeken Celebs

Koningin Camilla

Wie het boek ‘De koningin en ik’ van Sue Townsend gelezen heeft, kent de setting waarin ook de opvolger ‘Koningin Camilla’ zich afspeelt al. De koninklijke familie is door de republikeinse premier verbannen naar een geïsoleerde buitenwijk met de gezellige naam ‘Hell Close’. Hier leven zij met andere ‘staatsgevaarlijken’, wat in de praktijk neerkomt op nogal asociaal volk met niet zelden een crimineel verleden, hang naar vet voedsel en slechte smaak in het algemeen.

In ‘De koningin en ik’, verschenen in 1993, woonde Charles hier nog met Diana, inmiddels is zij van het toneel verdwenen zoals we weten, en opgevolgd door Camilla. Camilla is hiermee relatief nieuw in de wijk, maar met haar nicotineverslaving en gebrek aan verfijnde smaak past ze er prima tussen. Ook de rest van de koninklijke familie, inclusief de koningin, is van de partij. De Queen besluit op een zeker moment echter haar aftreden aan te kondigen, waarna er een heel gedoe over haar opvolging losbarst. Charles wil wel, maar dan alleen als Camilla koningin mag worden. Dat geeft wat problemen, maar net wanneer William de honeurs wel wil waarnemen duikt er ene Graham Cracknell op, die claimt de zoon van Charles en Camilla te zijn.

Eigenlijk maakt het precieze verloop van het verhaal niet eens zoveel uit. ‘Koningin Camilla’ is een fantastische, scherpe, persiflage op het Engelse koningshuis, en de Engelse samenleving in het algemeen. Absurd en kritisch, maar vooral hilarisch en origineel: jammer dat er in Nederland geen auteur van Sue Townsend’s (bekend geworden met de dagboeken van Adrian Mole) kaliber ronloopt, want wij zouden ook ons Nederlandse koningshuis wel eens op die manier benaderd zien worden.

Koningin Camilla – Sue Townsend
ISBN 9789026123481
De Fontein
16,95 euro

Koningin Camilla
Bestel via Bol.com: Koningin Camilla
Sue Townsend