Boeken

Je buik de baas

Dikke kinderen komen er steeds meer, boeken over dit thema eveneens. Meestal zijn het echter de ouders die hierin worden toegesproken, terwijl de kinderen zelf natuurlijk ook een rol spelen in het krijgen (en kwijtraken) van overgewicht. ‘Je buik de baas’ richt zich daarom direct op hen.

Jongetje Lucas is te dik, en in het boek zie je hoe vervelend dat is. Hij wordt als laatste gekozen met gym, en wil het liefst heel de dag lekkere dingen eten. Als zijn konijn ontsnapt, en Lucas hem bijna niet kan vangen omdat hij door zijn dikke buik klem komt te zitten in een hek, is voor hem de maat vol. Die buik moet weg!

In het boek wordt vervolgens duidelijk dat gezond eten ook heel lekker kan zijn, en dat veel dingen een stuk makkelijker en leuker worden als je niet zo dik bent. Tenslotte volgt nog een informatieve bijsluiter voor ouders en leerkrachten, omdat zij natuurlijk altijd betrokken moeten zijn wanneer een kind te dik is en hier iets aan wil doen/

‘Je buik de baas’ begint voor dikke kinderen waarschijnlijk helaas op een zeer herkenbare manier met pesten en buitengesloten worden. Daarna laat het echter ook zien dat het vooral het kind zelf is die hier iets aan kan doen. Een mooi uitgangspunt, waardoor dit boek een goede ondersteuning vormt voor ‘lijnende’ kinderen. Is er echter sprake van erg gepeste kinderen of flink overgewicht, is begeleiding van professionals nog steeds onontbeerlijk.

Je buik de baas – Bosman/Frijns/Helmantel
ISBN 9789044807950
Clavis
13,95 euro

Je buik de baas!
Bestel via Bol.com: Je buik de baas!
B. Bosman & Frijns, G.