Boeken Kids

Jacques Vriens vertelt over de jeugdzorg in Niet thuis

Niet thuis jacques vriens

Een boek over kinderen in een woongroep. Er is maar één iemand die dat op de juiste manier kan schrijven: Jacques Vriens. Wij lazen ‘Niet thuis’.

Niet thuis

Het is me nogal een onderwerp: een verhaal over zeven kinderen die niet meer thuis (kunnen) wonen, en samen met een viertal begeleiders een woongroep vormen. Kinderen die al heel wat hebben meegemaakt, op zoek zijn naar houvast en gezelligheid. Maar ook gewoon kinderen die hun verjaardagen vieren, naar school gaan en volop puberen. Gewone kinderen dus.

Eigenlijk gaat het best goed met ze, in die woongroep. Natuurlijk, er zijn regelmatig strubbelingen, niet iedere groepsleider is even leuk, en het gemis van thuis speelt mee, maar in deze groep hebben zij een nieuw thuis gevonden. En dan wordt alles overhoop gegooid…

Bezuinigen

Er moet worden bezuinigd in de jeugdzorg, en hun woongroep kan zomaar eens de dupe daarvan worden. De kinderen vangen het per ongeluk op, en besluiten het er niet bij te laten zitten. Hun plan is spannend en risicovol, maar deze kinderen laten elkaar niet in de steek, zoveel is duidelijk.

Meesterverteller

Jacques Vriens heeft als schrijver van kinderboeken volop ervaring. Hij werkte daarnaast jarenlang in het onderwijs, en weet dus echt hoe kinderen met elkaar omgaan, wat er kan spelen binnen een groep.

Niet thuis heeft grofweg dezelfde opbouw als de vele ‘schoolromans’ die Jacques Vriens schreef. Een groep kinderen, waarbinnen het niet altijd pais en vree is, komt in actie als er iets mis dreigt te gaan. De groep blijkt sterker te zijn dan je zou verwachten, de loyaliteit wordt duidelijk op het moment dat de groep ‘bedreigd’ wordt.

Deze zelfde opbouw maakt dit kinderboek met een zwaar thema toch heel leesbaar. Jonge lezers merken al snel dat de hoofdpersonen weliswaar in een woongroep wonen, maar verder net zo zijn als zij. De auteur gebruikt geen overdreven sentiment, maakt het verhaal nooit dramatischer dan nodig, en heeft zo een prachtig jeugdboek afgeleverd.

Niet thuis – Jacques Vriens
ISBN 9789000356126
Van Holkema & Warendorf
€14,99