Boeken

Is dit mijn kind?

Als je kind zich anders ontwikkelt dan andere kinderen, is dat voor veel ouders wel even schrikken. Als vervolgens blijkt dat je kind zwaar autistisch is, stort je wereld even in. Wat er daarna gebeurt, en hoe ouders hun wereld, én die van hun kind stap voor stap weer opbouwen lees je in ‘Is dit mijn kind?’.

Nicola & Christopher (Nicky en Chris) Stevens schreven een openhartig boek over hun leven met David, hun autistische zoon voor wie de wereld een stuk minder vanzelfsprekend en logisch in elkaar zit dan wij gewend zijn. Hij vindt het leuk om dingen stuk te gooien. Hij eet bij voorkeur iedere dag precies hetzelfde. Hij heeft geen boodschap aan gevoelens van anderen, hij heeft zelfs totaal geen idee bij wat ‘gevoelens’ zijn. Hij kan niet praten, de enige manier waarop hij zich in eerste instantie uit is door te schreeuwen. Heel veel te schreeuwen, en heel hard. Zo hard dat hij zelfs tijdens een bezoek aan het ziekenhuis buiten de deur wordt gezet.

Da’s niet mals, maar Nicky en Chris doen er alles aan David beter te leren kennen, in te spelen op zijn behoeftes en hem verder te helpen in de wereld. Bewonderenswaardig, want David is nauwelijks in staat daar dankbaar voor te zijn of hen te laten merken dat hij van ze houdt: hij leeft in zijn eigen wereld, de buitenwereld met al zijn bewoners zijn slechts een decor. Gelukkig zijn Nicky en Chris uitgerust met een enorme portie geduld, humor en uithoudingsvermogen, waardoor niet alleen hun leven, maar ook het boek dat zij erover schreven een stuk leuker wordt.

‘Is dit mijn kind?’ is een eerlijk boek, waarin duidelijk wordt dat leven met een autistisch kind erg lastig is. Het is echter vooral ook een liefdevol boek, waar de liefde voor hun zoon vanaf spat. Verwacht geen ‘hoe ga ik om met een autist’ handboek, want net als ‘het kind’ bestaat ook ‘de autist’ niet. David is bovenal een kind, een zoon, maar dan eentje met een lijvige gebruiksaanwijzing, die eerst nog even geschreven dient te worden. In het boek zie je hoe zijn ouders hun zoon steeds beter leren kennen en hoe David zich ontwikkelt: veel herkenning voor andere ouders van een kind met een gedragsstoornis of autisme, maar ook voor ieder ander die hier ook maar het kleinste beetje interesse in heeft. Hartverwarmend, ontroerend en bewonderenswaardig.

Is dit mijn kind? – Nicola & Christopher Stevens
ISBN 9789089900173
Uitgeverij Arena
18,95 euro

Is dit mijn kind ?
Bestel via Bol.com: Is dit mijn kind ?
N. Stevens & Stevens, C.