Boeken

In eigen hand: nieuwe thriller van Linda Jansma

In eigen hand - Linda Jansma

Linda Jansma is inmiddels een bekende naam als het gaat om thrillers. Haar nieuwe boek, In eigen hand, is spannend als altijd.

In eigen hand

Nikki werkte bij de politie, maar werd ontslagen nadat zij haar baas een klap verkocht. Geen handige zet, maar ze had er een goede reden voor. Sinds die tijd doet zij haar opsporingswerk als particulier rechercheur, of privĂ© detective. Als een oud-collega, eentje die net als zij het corps gedwongen heeft moeten verlaten, haar hulp inschakelt, twijfelt ze. Deze collega is niet zomaar ontslagen, hij was ‘fout’, hartstikke corrupt. Moet ze hem nu echt helpen? Ze gaat overstag als blijkt dat het om de zoon van de man gaat, een jongen die Nikki zelf ook kent. Of kende, eigenlijk, want hij is verongelukt.

Dat ongeluk, dat was geen ongeluk, zo meent zijn vader. En al is Nikki in eerste instantie sceptisch, ze gaat deze gedachte steeds meer volgen. Want er zijn rare dingen aan de hand rondom het hele verhaal. Waarom heeft de politie die niet onderzocht? En waarom lijkt het zo te zijn dat niet alleen de vader van de jongen, maar ook een ander persoon graag wil dat zij zich ermee gaat bemoeien?

Ingewikkeld maar goed

De dood van de jongen blijkt niet op zichzelf te staan. Zodra Nikki op onderzoek uitgaat blijkt er al snel veel meer achter te zitten, en lijkt ook de persoon die er wat mee te maken kan hebben al snel duidelijk te zijn. Dat bij de hele zaak zoveel jongeren, oud-collega’s en andere bekenden betrokken zouden zijn, op wat voor manier dan ook, dat kon Nikki nooit vermoeden.

In eigen hand is een goede thriller die direct de aandacht pakt. Er gebeurt veel, maar het is niet een en al actie; er wordt ook veel nagedacht en gespeculeerd. Die momentjes heb je als lezer soms ook even nodig. Door het grote aantal personen dat een rol speelt in het verhaal, is het als lezer soms even zaak de boel op een rijtje te zetten. Wie is wie, en hoe kennen zij elkaar? Dat laatste is een klein puntje van ergernis: binnen het sterke plot duiken wel erg veel mensen op die allemaal op een of andere manier met elkaar in verbinding staan. In sommige gevallen logisch, maar soms ook wat al te toevallig.

In eigen hand gaat over veel meer dan de dood van een jongen, en kent naast veel actie de nodige onderhuidse spanning. Wie kun je vertrouwen en wie niet? Wie willen de doofpot openen, en wie houden hem angstvallig gesloten? Hoofdpersoon Nikki is een doortastende dame, die bijna vraagt om een eigen reeks. Want nu die doofpot open gaat, kan het toch haast niet anders dan dat er nog veel meer op te helderen valt?

In eigen hand – Linda Jansma
ISBN 9789461094513
De Crime Compagnie
19,95 euro