Boeken

In de knel: spanning in de Achterhoek

In de knel

De Achterhoek, dat is toch dat deel van Nederland waar het leven gemoedelijk is? Het platteland, het dorpse leven. Ver weg van de Randstad, daar waar nooit wat te beleven valt? Na het leven van ‘In de knel’ van Heleen Smit denk je daar vast en zeker heel anders over.

In de knel

Noor leidt een bruisend leven in Amsterdam. Goede baan, leuke vent, fijne collega’s. Precies zoals ze het zich had voorgesteld. Hier voelt ze zich helemaal thuis, in de grote stad. De stad die een behoorlijk contrast vormt met het dorpje in de Achterhoek waar ze is opgegroeid. Op de boerderij van haar ouders, waar de tijd al decennialang stil lijkt te staan. Zo stil, dat haar ideeën over vernieuwing en openheid niet op prijs werden gesteld. Ze hebben er zelfs voor gezorgd dat haar ouders, haar moeder voorop, haar te kennen hebben gegeven dat ze maar beter kon vertrekken, en nooit meer hoefde terug te keren.

Al knaagt haar verleden zo nu en dan aan haar, Noor heeft het prima naar haar zin in Amsterdam. Laat ze in de Achterhoek maar in hun sop gaarkoken met hun achterhaalde ideeën, zij vermaakt zich wel. Tot ze een verontrustend telefoontje krijgt van haar oma. Al heeft haar familie haar verbannen, oma en opa hebben haar nooit iets misdaan. Daarom besluit Noor toch af te reizen richting het oosten van het land. Ze verwacht daar haar opa in slechte gezondheid aan te treffen, maar waar ze uiteindelijk in terecht zal komen blijkt vele malen erger te zijn.

Wat is hier gebeurd?

Dat Noors familie niet de sociaal sterkste groep mensen was, dat wist ze. Maar dat haar vader spoorloos verdwenen, haar moeder compleet de weg kwijt en haar broer ook niet in staat was om het bedrijf te runnen, dat had ze vooraf niet kunnen bedenken. Wat is er aan de hand hier op de boerderij? Waar is haar vader naartoe vertrokken, en waarom komt hij niet terug? Wat is er nu precies met haar moeder aan de hand, en waarom doet haar broer toch niks?

Terwijl Noor zich weer een klein beetje aanpast aan het leven aan de boerderij, in de hoop te redden wat er te redden valt aan het familiebedrijf, wordt haar al snel duidelijk dat er meer aan de hand is. Dat haar familie er een zooitje van heeft gemaakt, maar dat er meer mensen zijn om rekening mee te houden dan alleen haar familie. Dat er zich in de grote stallen van het bedrijf heel wat meer afspeelt dan alleen het wel en wee van de koeien.

‘In de knel’ is zo Nederlands als het maar zijn kan. Mooi dat eens een keer niet voor een bekende grote stad als decor is gekozen, maar juist het ‘boerenland’ dat veel minder bekend is. Door alle problemen waar de veehouderij mee te maken heeft, vormt juist deze groep boeren een kwetsbare groep. Een scenario als in deze thriller ligt daarmee dichter bij de waarheid dan je wellicht zou denken, en dat maakt het verhaal de moeite van het lezen extra waard. Spannend, actueel en onthutsend.

In de knel – Heleen Smit
ISBN 9789461094742
De Crime Compagnie
19,95 euro