Boeken

Ik zal je leren

‘Ik zal je leren’ speelt zich af op een basisschool. Een ongewone plek voor een liefdesroman, maar de hoofdpersoon is dan ook niet één van de leerlingen maar een docente, Nicky. Zij heeft jaren geleden een relatie gehad met Rob, die inmiddels een mede-docent is. Maar dat is geen probleem hoor, want de twee voelen niets meer voor elkaar, en gaan verder prima met elkaar om. Gewoon goede vrienden. Toch?

Het valt Nicky al snel op dat één van haar leerlingen, Oscar, het niet makkelijk heeft thuis. De oorzaak blijkt te liggen bij een overleden moeder, en een vader die sinds die tijd getrouwd lijkt te zijn met zijn werk, en er nauwelijks is voor zijn zoon. Nicky heeft al een hekel aan de bewuste vader voor ze hem zelfs maar gezien heeft. Althans, dat denkt ze, want in werkelijkheid blijkt Mark, zoals deze vader heet, nou juist de man te zijn die haar hoofd onlangs op hol heeft gebracht.

Het leeuwendeel van het boek beschrijft de periode waarin Nicky en Rob beiden een gooi doen naar de functie van hoofd van de school. Hun onderlinge verhouding komt hierdoor flink onder druk te staan, waarbij de wederzijdse aantrekking en afstoting soms komisch, soms ook bijna iritant zijn. Daarnaast gaat Mark ook een steeds grotere rol spelen in Nicky’s leven, wat de zaak er allemaal niet makkelijker op maakt.

‘Ik zal je leren’ is, voornamelijk door de situering op de basisschool, meer dan een gewone roman. Het gaat niet alleen over de verhouding tussen twee (of in dit geval drie) personen, maar ook de kinderen en de zorg hiervoor spelen een grote rol. Dat maakt het boek leuk en anders, al ontbreekt soms de vaart een beetje. Melissa Nathan, de inmiddels helaas overleden auteur, heeft een boek nagelaten dat je bij zal blijven.

Ik zal je leren – Melissa Nathan
ISBN 9789044318746
The House of Books
17,90 euro

Ik zal je leren
Bestel via Bol.com: Ik zal je leren
Melissa Nathan