Boeken

IJskoud: de nieuwe winterthriller van Suzanne Vermeer

IJskoud suzanne vermeer

De dagen worden korter, de temperaturen lager: de hoogste tijd voor de nieuwe winterthriller van Suzanne Vermeer. Wij lazen IJskoud.

IJskoud

De kenners weten het: ieder jaar verschijnen er twee nieuwe ‘Suzanne Vermeers’. De ene in de zomer, waarbij het verhaal zich afspeelt in een zonnig oord, de ander in de winter, waarbij sneeuw een zekerheidje is.

IJskoud lijkt in eerste instantie te breken met die gewoonte. Het eerste deel speelt zich af in Nederland, Rotterdam om precies te zijn, en al kan het er frisjes zijn, een bestemming voor een winterthriller is de havenstad allerminst.

Het verhaal is, ondanks de afwezigheid van sneeuw, wel vanaf de eerste pagina intrigerend. De vermissing van Johanna van Vliet, in 1992 pas zestien jaar oud, houdt een inspecteur van de politie nog steeds bezig. Doordat de ‘coldcase’ (hoe toepasselijk, in een winterthriller) opnieuw onder de aandacht wordt gebracht, wordt ook de familie opnieuw met de verdwijning van Johanna geconfronteerd. Niemand lijkt daar behoefte aan te hebben, enkele familieleden reageren zelfs ronduit vijandig op inspecteur Ben de Groot. Maar er is een uitzondering: Olivia, Johanna’s nichtje dat pas na de verdwijning van Johanna werd geboren. Zij zet alles op alles om meer te weten te komen over haar tante.

Niet nodig

Met name de eerste helft van het verhaal valt verrassend te noemen, voor een boek van Suzanne Vermeer. Een vermissingszaak waar niemand iets van af lijkt te weten, maar waarvan langzaam duidelijk wordt dat er volop mensen zijn die van alles weten, maar hun eigen belangen voorop stellen. Van de diepgelovige vader tot de sluwe crimineel, van de voormalige hartsvriendin tot de onhandige broer; allemaal hebben ze zo hun eigen motieven om hun eigen plan te trekken.

Nichtje Olivia walst echter met hoog tempo over deze motieven heen. Ze heeft een missie, en zal niet rusten voor zij meer weet over de voor haar onbekende tante. En met succes; ze weet binnen korte tijd volop informatie boven te krijgen. Informatie die haar in Denemarken, en zelfs in Groenland brengt.

Natuurlijk, eindelijk: sneeuw! Het is tenslotte een winterthriller, dus dat het verhaal zich halverwege naar koudere oorden verplaatst lijkt niet meer dan logisch. Toch had het van ons niet per se gehoeven. De ontknoping in Groenland, en de redenen om daar te zijn maken het verhaal soms wat minder geloofwaardig, een tikje gekunsteld. Zonde eigenlijk, en onnodig, want het verhaal zou zonder dit koude uitstapje al sterk genoeg, wellicht zelfs sterker zijn geweest. Snappen doen we het echter wel, met een traditie breek je immers niet zomaar.

IJskoud is een verrassende thriller, die ons beter weet te boeien dan een aantal vorige titels van Suzanne Vermeer. Was het in de vorige winterthrillers vaak vooral de setting die je deed huiveren, dit keer is het het verhaal dat je kippenvel bezorgt. Zeker het deel dat zich in Nederland afspeelt is realistisch en herkenbaar te noemen, zowel qua feiten als qua sfeer. Het maakt IJskoud tot een prettig leesbare thriller, die de traditie van Suzanne Vermeer mooi in stand houdt.

IJskoud – Suzanne Vermeer
ISBN 9789400510067
A.W. Bruna
€15,-