Boeken

Iedereen wist het

Het ‘Fritzl’ verhaal is zo gruwelijk dat het nauwelijks te geloven valt dat dit zich zomaar in een normale straat in een dichtbij gelegen land heeft afgespeeld. Maar helaas, het verhaal bleek ook nog eens niet uniek te zijn. Ook Lydia Gouardo uit Frankrijk onderging een dergelijk lot.

In ‘Iedereen wist het‘ vertelt zij over haar leven met haar gruwelijke stiefouders, waarvan met name haar vader een ware tiran was. Vanaf haar negende werd ze meerdere malen per dag verkracht, opgesloten en mishandeld, soms zelfs zodanig dat zij in het ziekenhuis terecht kwam of er politie werd ingeschakeld door omwonenden. Waar dit haar redding had kunnen betekenen was dit steeds niet het geval: ‘vaderlief’ wist iedereen wijs te maken dat Lydia niet goed bij haar hoofd was, gehandicapt, en dat hij de enige was die voor haar zorgde. Zelfs bij de bevallingen van haar kinderen, door haar vader verwekt, bleef de man buiten schot. En dat terwijl Lydia nota bene meldde dat hij de vader was!

Een verhaal waarbij je regelmatig bijna van je stoel valt. Niet alleen door de gruwelijkheden, die zo ver gaan dat je je nauwelijks in het slachtoffer kunt inleven, maar vooral ook door het gebrek aan (re)actie uit de omgeving. Talloze mensen moeten hebben geweten, of op zijn minst hebben vermoed wat zich binnen het gezin afspeelde, maar niemand greep in. Lydia Gouardo is voor het leven getekend, fysiek en mentaal, maar probeert na de dood van haar vader haar leven enigszins op te bouwen. Een vrijwel onmogelijke opgave na 28 jaar van misbruik en buiten de samenleving gehouden worden. We kunnen alleen maar hopen dat haar boek ervoor zorgt dat niemand ooit nog de andere kant op zal kijken bij het vermoeden van misbruik of mishandeling.

Iedereen wist het – Lydia Gouardo
ISBN 9789089900531
Uitgeverij Arena
17,95 euro

Iedereen wist het
Bestel via Bol.com: Iedereen wist het
Gouardo, L.