Boeken

Het ware tennisleven van Martin Verkerk

Martin Verkerk, da’s toch die tennisser die de niet al te trouwe volger 1 keer zag schitteren, in de finale van 2003 op Roland Garros? Klopt! Wat is er daarna eigenlijk met hem gebeurd?

Om de naam Martin Verkerk hangt, naast dat ene welbekende moment van triomf, een sfeer van teleurstelling. Want na die finale brak een mindere tijd aan. Blessures, die ervoor zorgden dat hij nog maar weinig aan tennis toekwam. Als hij de krant al haalde was het vooral met een nieuwe afzegging voor een toernooi. Zijn gloriedagen duurden dus echt maar een week of 2, zo concludeerden de media al snel.

Maar hoe zit het nou echt? Hoe kon het dat die leuke, lange blonde jongen ‘opeens’ in de finale van een Grand Slam stond? En waar is hij daarna gebleven? Hoe zit het met de verhalen over uitgaan, feesten, snelle auto’s en veel vrouwen, die er volop de ronde deden? Sportverslaggever Martin Vriesema zocht het uit, en schreef er onder de titel ‘Extreem’ een boek over, dat zeker niet alleen voor tennisliefhebbers interessant is.

Om tot een goede biografie te komen interviewde Vriesema tal van mensen die ooit iets met Verkerk te maken hebben gehad, of dat nog steeds hebben. Duidelijk is meteen dat hij opgroeide in een zeer liefdevolle familie, waar geld geen probleem was. Pa Verkerk was Martins belangrijkste sponsor, en keek niet op een cent meer of minder. Harde prestaties verwachtte hij ook niet altijd van zijn kind: in tegenstelling tot zoveel ouders van sportende kinderen, wilde hij vooral dat zijn zoon gelukkig was. Een prijzenswaardige instelling.

En toch, als je het boek leest kun je bijna niet anders dan concluderen dat het Martin soms wel érg makkelijk werd gemaakt. Verantwoordelijkheden, discipline, ze ontbreken nogal, zeker in zijn jonge jaren. Zijn coaches worden gek van hem. Tot hij uiteindelijk die ene coach vindt die precies de juiste snaar weet te raken, die hem perfect motiveert. Het resulteert in een finaleplek op Roland Garros.

Daarna, als Martin een beetje is bijgekomen van alle hectiek en zijn nieuwe status als BN-er, slaat het blessureleed toe. Een zwart gat, de jongen waarbij zelden iets tegenzat weet niet wat hem overkomt. Het tekent de donkere periode in zijn leven, waar hij zelf zeer openhartig over vertelt. Net als over zijn lastige weg terug, die de goede kant op lijkt te gaan. De praatjesmaker, de kroegtijger met de vlotte babbel, heeft keihard moeten werken om te komen waar hij nu staat: middenin het leven.

Dat hij daarbij niet alleen maar vrienden heeft gemaakt wordt al snel duidelijk in dit boek. Opvallend is wel dat vrijwel iedereen die hij ooit heeft teleurgesteld daar open over spreekt, maar toch ook niet na kan laten te melden dat Martin zo’n leuke vent is. Zo gezellig, maar bovenal eigenzinnig, goed voor heel wat mooie momenten. Het tekent de persoon Martin Verkerk, die de zaken niet mooier maakt dan ze zijn, maar inmiddels gelukkig ook weer zo ver is dat hij dingen die tegenzitten kan relativeren. Iemand ‘you love te hate’, of ‘hate to love’, als we de personen die aan het woord komen in het boek mogen geloven. Een extreem verhaal, treffend vastgelegd door Martin Vriesema.

Extreem, Het ware tennisleven van Martin Verkerk – Martin Vriesema
ISBN 9789046816806
Nieuw Amsterdam
€18,95