Boeken

Het lied van de blauwe pinguïn

Het prachtige prentenboek Het lied van de blauwe pinguïn draait om een thema dat van alle tijden en van alle leeftijden is: erbij horen.

Of beter gezegd, er niet bij horen. Een beetje anders zijn dan de rest, en niet geaccepteerd worden door de groep.

Het lied van de blauwe pinguïn

Een kleine blauwe pinguïn wordt geboren. Blauw, da’s raar voor een pinguïn, en dus vragen de andere pinguïns zich af of die blauwe wel een echte pinguïn is. Hij voelt zich helemaal niet anders, vangt vissen als de beste, maar ja: hij ziet er wel anders uit. En dus willen de andere pinguïns niet zoveel met hem te maken hebben.

Pijnlijk, voor de blauwe pinguïn, die er zo graag bij wil horen. Hij slijt zijn dagen in eenzaamheid, ‘s nachts dromend over een witte walvis die hem meeneemt. Hij maakt een lied voor deze walvis, hopend dat hij hem echt op zal komen zoeken en mee zal nemen.

Maar terwijl hij het lied zingt, komt er een kleine pinguïn op hem af. Heel voorzichtig, steeds een beetje dichterbij. En wat de blauwe pinguïn nooit had durven dromen gebeurt toch: ze raken bevriend.

Ontroerend

Het lied van de blauwe pinguïn is een ontroerend boek, over een gevoel dat iedereen wel eens in meer of mindere mate heeft ervaren. Als nieuwkomer in een land waar iedereen net iets anders is dan jij, zoals de maker Petr Horácek heeft ervaren. Maar ook kinderen zullen het herkennen: als nieuweling op een school, op een sportclub of in een buurt. Anders zijn zit hem niet altijd in er anders uit zien, maar ook in anders praten, of simpelweg nieuw zijn en de gebruiken niet kennen.

Een potentieel zwaar onderwerp, dat zo prachtig is vormgegeven dat het vooral vertrouwen geeft in het goede van de mens, of in dit geval: de pinguïn. Wij werden van het lezen bijzonder gelukkig, en zouden alle scholen en ouders van Nederland op willen roepen dit boek te lezen met hun kinderen.

Het lied van de blauwe pinguïn – Petr Horácek
ISBN 9789047707455
Lemniscaat
€13,95