Boeken

Het geschenk: een duistere thriller van Marijke Verhoeven

Het geschenk Marijke Verhoeven

Een Deens eiland, waar zich duistere zaken afspelen. En waar Nina woont, die haar eerste kind verwacht.

Het geschenk

Op het Deense eiland Kenning spelen zich zowel heel alledaagse, als nogal bijzondere zaken af. Nina, een Nederlandse die zich hier gevestigd heeft, is zwanger. Ze weet niet zeker wie de vader is, en dat veroorzaakt uiteraard spanningen.

Deze vallen echter in het niets vergeleken met heel andere spanningen, die zich ook op dit eiland afspelen. Net als Nina zijn er meer (oud-)bewoners die zaken zien, die anderen niet zien. Paranormale zaken, en helaas geen al te fraaie.

Donker

Al gauw blijkt dat dit paranormale ‘geschenk’ op het eiland voorheen tot dramatische gebeurtenissen heeft geleid, met meerdere doden tot gevolg. Een vreselijk drama, dat het eiland nog altijd met zich meedraagt. Iets uit het verleden, waar velen liever niet over praten.

Als blijkt dat het verleden nog altijd zijn gevolgen heeft, en de hoofdrolspelers van toen ook nu nog volop invloed hebben, is opeens niets meer wat het lijkt. Het ‘geschenk’ houdt het eiland weer volop in zijn greep.

Opbouwend

De onverwoestbare liefde van een moeder voor haar kind, gecombineerd met bijzondere gaven en de hang naar het donkere. Je treft het niet vaak gecombineerd aan in een boek, maar dat het een ijzersterke combinatie is bewijst Het geschenk.

De verhaallijnen lopen in eerste instantie zo los van elkaar dat een verband lastig te vinden is. Soms lijkt het boek zich hierdoor wat voort te slepen, en slechts mondjesmaat informatie los te laten. De grote hoeveelheid personages zorgt ervoor dat je niemand écht leert kennen, en hoewel dat in eerste instantie hinderlijk voelt, komt het de ontknoping zeker ten goede.

Deze thriller is niet altijd spannend, maar kent een lange apotheose die achteraf gezien zorgvuldig is opgebouwd. Het geschenk is een boek dat je soms even weg zal leggen, omdat het je teveel wordt. Of misschien wel omdat je het gevoel hebt dat het verhaal niet opschiet. Maar uitlezen zul je het, en gelukkig maar; het slotstuk zal je bijblijven.

Het geschenk – Marijke Verhoeven
ISBN 9789461093417
De Crime Compagnie
€15,-