Boeken

Het gerucht: wie is de moordenaar?

het gerucht

Stel: je woont in een kleine gemeenschap. Tussen alle inwoners bevindt zich 1 moordenaar, en niemand weet wie dat is.

Wie is de moordenaar?

Het lijkt een behoorlijk ver doorgevoerde versie van Wie is de Mol: we doen Wie is de Moordenaar! Maar in het wat gezapige kuststadje dat in Het gerucht centraal staat, is het de realiteit. Althans, dat denkt men, want het ‘feit’ dat zich in hun midden een moordenaar bevindt, is feitelijk niets minder dan een gerucht.

Een gerucht dat wordt aangewakkerd door Jo, de hoofdpersoon van het boek. Zij is net nieuw in dit plaatsje, en heeft nog wat moeite om aansluiting te vinden. Om er een beetje bij te horen, en om ook haar zoontje Alfie erbij te laten horen, helpt ze de sappige roddel over de moordenaar die onder hen is een handje. Iets waar ze al snel spijt van krijgt: het heeft haar weliswaar bij de ouders op het schoolplein laten horen, maar haar gerucht heeft ook iets in gang gezet dat nu niet meer valt te stoppen.

Het gerucht

Het is een gerucht, meer niet. Het verhaal dat een befaamde kindermoordenaar, een meisje dat op jonge leeftijd een jongen doodstak, onder een nieuwe identiteit in dit suffe stadje is neergestreken. Ze zou nu zo’n beetje van middelbare leeftijd moeten zijn, wat iedere vrouw van pakweg 50 jaar en ouder plotseling verdacht maakt. En dat zijn er nogal wat… Een aantal van hen draagt zelfs dezelfde initialen als de moordenaar destijds, wat hen extra verdacht maakt voor de massa.

Er volgen verdachtmakingen en heksenjachten zonder enige vorm van bewijs. De massa veroordeelt, tot het tegendeel bewezen is. Ook Jo vertrouwt niemand meer. Is het die artistieke Liz, die haar opeens ontloopt? Is het die aardige buurvrouw, die wel érg veel interesse in Jo’s zoontje heeft? Of is het een van de vele andere dames die in het boek in rap tempo ten tonele verschijnen?

Als lezer ga je al snel op in het spel, als je daarvan kunt spreken. Het speuren naar de moordenaar voelt vrijwel identiek als het speuren naar de Mol: wie gedraagt zich verdacht, wie vertelt niet de waarheid en wie probeert de boel te saboteren? Verdachten genoeg, maar zit de echte moordenaar er ook tussen? En wat is er eigenlijk gevaarlijker, een gerucht dat een eigen leven gaat leiden of de aanwezigheid van een moordenaar?

Laat je niet los

Het gerucht is een boek dat je niet loslaat. Je wilt zodra je begint met lezen maar één ding weten: wie is die moordenaar? Naar dat antwoord wordt langzaam toegewerkt, met voldoende ‘uitstapjes’ om het boek meer te maken dan een raadsel dat opgelost moet worden. Tot de laatste letter houdt het verhaal je in de greep; Het gerucht is dé thriller die je dit voorjaar moet lezen.

Het gerucht – Lesley Kara
ISBN 9789044357394
The House of Books
€21,99