Boeken

Het chalet – Suzanne Vermeer

Het is een mooie traditie, die ook na de dood van ‘de man achter’ Suzanne Vermeer wordt doorgezet: ieder zomer en winter een nieuwe thriller. ‘Het chalet‘ ligt nu in de winkels.

Annelies en Sara zijn beste vriendinnen, en delen lief en leed. Zo is Sara erbij als Annelies valt voor reisleider Wim… en hij voor haar! Een sprookje, met twee verliefde mensen in de hoofdrol. Een sprookje dat wel wat barstjes begint te vertonen als Annelies haar zinnen heeft gezet op een kind, maar het niet wil lukken om zwanger te raken. Zoals zoveel stellen groeien Annelies en Wim uit elkaar, met als triest dieptepunt een slippertje van Wim. Tja, moeilijke situatie thuis, verleidelijke collega, teveel gedronken…

Annelies vertelt het haar vriendin Sara niet, en ook niet dat hun huwelijk het daarna zwaar heeft. Voor Sara komt het vertrek van Annelies en Wim naar Ijsland dan ook uit de lucht vallen, terwijl het voor Annelies de enige manier lijkt om haar huwelijk te redden. De verwijdering tussen de twee vriendinnen wordt groter, niet alleen fysiek maar ook emotioneel. Maar dat kan allemaal weer goedkomen als Sara en haar vriend René door Annelies en Wim worden uitgenodigd om twee weken naar Ijsland te komen. Eindelijk zien de vriendinnen elkaar weer, en kunnen ze weer eens écht bijpraten!

Eenmaal in Ijsland wordt al snel pijnlijk duidelijk dat ook de emigratie de problemen van Annelies niet hebben laten verdwijnen. De spanning is voelbaar, en Sara krijgt steeds meer het gevoel dat er meer aan de hand is. Maar is het wel handig om zich daarmee te bemoeien?

Eigenlijk gebeurt er in Het chalet, tot aan het zinderende slot niet zoveel. Je leest het verhaal over een verwaterende vriendschap, huwelijkse problemen en een reis naar Ijsland. Maar dat is de oppervlakte. Tussen de feiten door voel je de spanning. De wetenschap dat er iets gruwelijks mis zal gaan, maar wat precies? En wanneer? En wie is daar verantwoordelijk voor? De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd, tot de onvermijdelijke waarheid boven tafel komt. Een heerlijke winterse thriller die je doet huiveren.