Boeken

Het begon met een blowtje

Veel mensen van de generatie mensen die nu opgroeiende kinderen hebben, zullen zijn opgevoed met het indrukwekkende boek, en de gelijknamige film, Christiane F. Haar confronterende verhaal gaf pijnlijk duidelijk aan hoe de drugsscene op dat moment in elkaar zat, en hoe gemakkelijk je daar ‘zomaar’ in terecht kon komen.

Het verhaal van Christiane F dateert uit eind jaren 70, en is voor de huidige generatie jeugd niet meer zo herkenbaar en daardoor waarschijnlijk ook een stuk minder confronterend. ‘Gelukkig’ is er nu dan ook een boek waarin een nieuwe Christiane, Hélène genaamd, haar verhaal doet. Net zo’n normaal meisje als Christiane, met als enige verschil dat zij in Frankrijk woont en de tijd een jaar of 25 is doorgelopen.

Het is pijnlijk om te lezen hoe zij van gewoon een beetje lastig meisje met een niet ideale thuissituatie die zo af en toe naar de fles grijpt verandert in een drugsverslaafde. Dood en verderf, stelen, overdoses en een zelfmoordpoging: zij bepalen uiteindelijk het leven van Hélène.

Heb je kinderen dan kun je tijdens het lezen van dit boek alleen maar heel hard hopen dat je hen een basis mee kunt geven die ervoor zorgt dat zij niet dezelfde keuzes maken als Hélène. Iets oudere kinderen kunnen het boek, bij voorkeur onder enige begeleiding, ook zelf lezen en hierdoor hopelijk heel hard gewaarschuwd worden.

Het begon met een blowtje – Hélène
ISBN 9789044317473
The House of Books
16,90 euro

Het begon met een blowtje
Bestel via Bol.com: Het begon met een blowtje
Helene & Cuny, M.-Th.