Boeken

Hej Denemarken: een winterse Vertrekthriller

Hej Denemarken Svea Ersson

Misschien ken je de Vertrekthrillers van Marelle Boersma wel, we hebben hier al regelmatig aandacht aan besteed. De eerste echte winterse Vertrekthriller, Hej Denemarken, is nu ook een feit.

Hej Denemarken: Svea Ersson neemt het stokje over

De Vertrekthrillers van Marelle Boersma spelen zich doorgaans in warmere landen af. Nederlanders die om wat voor reden dan ook naar het buitenland vertrekken, komen er daar achter dat niet altijd alles even prettig verloopt als ze hadden gehoopt. Deels op een ‘Ik Vertrek’-achtige manier, met verbouwingen die niet lekker lopen, de taal die maar niet geleerd wordt en sociale contacten die moeizaam gaan. Maar deels ook op een manier die niemand aan zag komen. Gebeurtenissen die hun verhalen tot echte thrillers maken.

Marelle Boersma werd voor deze boeken geïnspireerd door haar eigen verhuizing naar Portugal. Niet zo vreemd dat veel van haar boeken een zomers tintje hebben. Maar nu is er dan ook een Vertrekthriller die zich in een winters Denemarken afspeelt. Niet van Marelle, maar van Svea Ersson, die deze winterthriller schreef. Uiteraard met goedkeuring van, en in samenwerking met, Marelle Boersma, die het voorwoord schreef voor dit boek. Zo ontstond Hej Denemarken, een winterse Vertrekthriller over een jong stel dat hun geluk gaat beproeven in Denemarken.

Er gebeuren rare dingen in Denemarken

Robins vriend Merel moet voor zijn werk naar Denemarken, en natuurlijk gaat zij met hem mee. Nou ja, natuurlijk. Eerlijk is eerlijk, door Robins vreemde gedrag heeft ze wel even haar twijfels. Toch besluit ze mee te gaan, en lijkt het geluk hen toe te lachen. Een jong stel, een mooie nieuwe start. Fijne buren ook, die zelfs Nederlands blijken te spreken, en zich direct als rots in de Deense branding opwerpen.

Maar natuurlijk is en blijft het geen rozengeur en maneschijn. Er gebeuren rare dingen. Robins gedrag, wat in Nederland al wat typisch was, wordt met de dag vreemder. Hij wordt agressief, iets waar ook de buren een handje van lijken te hebben. En hoe welkom is het Nederlandse stel eigenlijk in Denemarken?

Net als Merel denkt haar leven in Denemarken op te gaan bouwen, gebeurt er iets dat niemand voor mogelijk had gehouden. Robin wordt verdacht van een moord. Verklaart dit zijn vreemde gedrag van de laatste tijd? Of is er meer aan de hand?

Lekker lezen tijdens de donkere dagen

Als er iets is dat Svea Ersson goed kan, dan is het wel de lezer van een boek mee op reis nemen. Vanaf het moment dat Merel en Robin in Denemarken aankomen, ben jij er ook. Je ziet hun omgeving voor je, voelt je deelgenoot van hun bijzondere reis, en zou het liefst direct in de auto stappen om zelf een kijkje te gaan nemen in het dorp waar zij wonen. Alleen dat gegeven zorgt er al voor dat Hej Denemarken een genot is om te lezen.

De spanning in het boek wordt goed opgebouwd, waarbij de vreemde gebeurtenissen elkaar soms in hoog tempo afwisselen, en het lastig is een potentiële verdachte aan te wijzen. Langzaam maar zeker, met een wisselend vertelperspectief, wordt toegewerkt naar het slot.

In dat slot gebeurt veel, heel veel. Allemaal zaken waar, terugkijkend, al lang naar toe werd gewerkt. Perfect geconstrueerd, met veel oog voor detail. Een heel klein tikje minder, dat had best gemogen, want na het rustige tempo van de rest van het boek kun je de gebeurtenissen in het laatste hoofdstuk soms nauwelijks bijhouden of verwerken. Neemt niet weg dat Hej Denemarken een lekkere winterse thriller is, die je aan de ene kant doet verlangen om zelf ook je spullen te pakken en naar Denemarken te vertrekken, maar je aan de andere kant doet beseffen dat het hier in Nederland ook zo slecht nog niet is.

Hej Denemarken – Svea Ersson
ISBN 9789461094735
De Crime Compagnie
6,99 euro