Boeken

Hanna en ik

Er komt een moment dat kinderen met de dood worden geconfronteerd. Meestal gaat het daarbij om oudere mensen, zodat je als ouder uit kunt leggen dat mensen pas dood gaan als ze heel oud zijn, en hun lijf te moe is geworden. Maar wat nou als er opeens een jong iemand doodgaat, een vriendje of vriendinnetje?

Je wilt er niet aan denken, maar ook dat kan gebeuren. Er zijn niet veel boeken met dit thema, zeker geen boeken die zich direct op het kind richten. ‘Hanna en ik’ doet dat wel, waarbij de schrijfstijl goed past bij kinderen tussen de pakweg 6 en 13. Een jong meisje heeft een beste vriendin, Hanna. Ze spelen bijna altijd samen, maar maken ook wel eens ruzie of vinden elkaar gewoon stom. Dat mag, als je vriendinnen bent, want het komt altijd weer goed.

Samen spelen ze ook regelmatig begrafenisje, meestal met dode huisdieren of kleine dieren die zij in de tuin vinden. Dat doen ze heel plechtig, maar het lukt niet altijd om er ook bij te huilen. Zo goed kenden ze al die dieren ook weer niet… Op een dag is Hanna opeens dood, geraakt door een vrachtwagen. Haar vriendin is erg verdrietig, maar ook boos. Waarom nou precies Hanna, en niet een ander meisje dat ze toch stom vond? En waarom werd er bij de afscheidsbijeenkomt een liedje gezongen dat Hanna helemaal niet zo mooi vond?

Naar de begrafenis wil haar vriendin niet, Hanna is er toch niet meer. Maar na een tijdje wil ze toch graag het graf zien. En eenmaal daar krijgt Hanna alsnog het afscheid dat haar vriendin haar wil geven, met chips en sap, �n echte tranen. Want Hanna, die kende ze heel goed, en zal ze heel erg missen.

‘Hanna en ik’ is zo eerlijk, zo echt geschreven dat je als volwassene permanent met een brok in je keel zit. Beklemmend, maar tegelijk zo puur. Natuurlijk hoop je dat je dit boek nooit met je kind hoeft te lezen, alsjeblieft niet. Maar mocht er reden toe zijn kunnen wij geen enkel boek bedenken dat zo eerlijk met de situatie omgaat, en daardoor helpt bij de verwerking, als ‘Hanna en ik’.

Hanna en ik – Bettina Wegenast en Kirsten Meyer
ISBN 9789047701477
Lemniscaat
12,95 euro

Hanna en ik
Bestel via Bol.com: Hanna en ik
Wegenast, B.