Boeken

Gerard Heineken. De man, de stad en het bier

Een boek over Heineken. Da’s zeker weer zo’n spannend verhaal over de ontvoering, dat vooral mannelijke lezers trekt? Mis!

Annejet van der Zijl kiest een compleet andere invalshoek, en schrijft niet over de oh zo bekende Freddy Heineken, maar zijn grootvader, Gerard (1841-1893). Stichter van het bierimperium, verantwoordelijk voor de culturele en economische opleving in Amsterdam, ook wel bekend als de Tweede Gouden Eeuw.

Waar zijn kleinzoon nog steeds als godfather van het concern wordt gezien, is er over Gerard maar weinig bekend. Hoe komt dat? En is er nu nog iets over hem te vinden? Zeker! Annejet van der Zijl stortte zich op de familiearchieven, en tekende zijn verhaal op. Maar dat niet alleen, ze geeft ook een prachtig inkijkje in het Amsterdam van die tijd, en de manier waarop er toen zaken werden gedaan.

Gerard Heineken heeft nogal wat veranderd in het Amsterdamse landschap, maar heeft in zijn tijd ook de manier van zaken doen een nieuwe definitie gegeven. Het is vreemd dat hij zo vergeten is, want de man heeft nogal een verhaal. In dit prachtige boek lees je alles over zijn zakelijke loopbaan, maar ook over zijn persoonlijke verhaal. Uitgebreid, met sterke details, geschreven op een manier die de Heineken boeken definitief uit het ‘mannen die ook eens een boek lezen’ hoekje halen. Daarnaast zie je Amsterdam voor je ogen veranderen, van een grauwe, vieze stad, naar de gezellige metropool die het nu is. Prachtig en beeldend beschreven!

Net zo enthousiast geworden als wij? Hou Lifestylelog dan goed in de gaten, want binnenkort geven we een aantal exemplaren van dit prachtige boek weg.

Gerard Heineken. De man, de stad en het bier – Annejet van der Zijl
ISBN 9789021455440
Querido
19,95 euro