Boeken Favourites Featured

Geknipt voor jou

De eerste twee boeken van Neerlands chicklit talent Chantal van Gastel gingen over Isa, een dierenarts die een relatie krijgt met haar client Ruben. Leuk en aardig, maar zeker in ‘Zwaar beproefd’ ook wel wat aan de gezapige kant. Haar nieuwe boek ‘Geknipt voor jou’ heeft een nieuwe hoofdpersoon en heel wat meer pit!

In dit boek speelt Hannah de hoofdrol. Hannah werkt bij mode ontwerpster Anne Lee, een dame die je qua gedrag zo in The Devil Wears Prada zou kunnen plaatsen. Geen fijne job dus. En dan is er ook nog dat telefoontje van een kinderdagverblijf: of ze haar zoontje even op wil halen. Maar Hannah heeft helemaal geen zoontje! Toch eindigt ze uiteindelijk met het jochie op kantoor, en maakt ze uiteindelijk kennis met de blaaskaak van een vader die hij blijkt te hebben. Frank, zo heet de vader, vindt Hannah echter ook niet al te sympathiek. Zomaar zijn kind ‘ontvoeren’, hoe durft ze! Toch komen die twee vreemdgenoeg steeds vaker met elkaar in contact, en voor Hannah het weet is haar leven compleet anders dan ze zicht ooit had kunnen voorstellen.

Het leuke aan Chantal van Gastel is dat zij écht Nederlandse chicklit schrijft, met herkenbare situaties. Jammer is wel dat het beeld soms wat cliché is: de leuke vlotte jonge meid met een gezellige vriendinnengroep die wat moeite heeft een leuke vent te vinden. Een hoog ‘Flair’ gehalte, waarbij we ons kunnen voorstellen dat ‘Viva’ of ‘Grazia’ lezers, om maar even in cliché groepen te spreken, zich niet helemaal thuisvoelen. ‘Geknipt voor jou’ is echter qua toonzetting wel wat pittiger dan de twee voorgangers, met naarmate het boek vordert aardig wat verrassingselementen. Zo blijken Hannahs vriendinnen toch hele andere kanten te hebben, die zagen wij niet aankomen!

Natuurlijk heeft het boek een, beetje voorspelbaar, happy end. De weg daarnaartoe is echter goed uitgewerkt, en door het gebruik van e-mailconversaties bijzonder leuk en afwisselend om te lezen. Lekkere ‘niks aan de hand’ chicklit van eigen bodem, een boek dat vast en zeker gretig aftrek zal vinden. En terecht.

Geknipt voor jou – Chantal van Gastel
ISBN 9789044328165
The House of Books
15,00 euro (na 31 december 2010 17,95 euro)