Boeken

Familiegeluk: een feelgoodthriller

familiegeluk

Een feelgoodthriller. Wij kenden de term nog niet, maar de omschrijving van Familiegeluk, het debuut van Barbara Sevenstern had niet passender gekozen kunnen zijn.

Familiegeluk: een familie met geheimen

Iedere familie heeft zo zijn geheimen. Niet zelden komen deze pas boven water als er familieleden overlijden. Zaken die nooit zijn uitgesproken, gespreksonderwerpen die krampachtig werden vermeden, komen dan opeens toch in de openbaarheid. Soms schokkend, familiebanden die anders liggen dan altijd werd gedacht, soms geestig en soms gevaarlijk. De geheimen in Familiegeluk lijken in al deze categorieën te passen.

Als de moeder van Lisette overlijdt, gaat ook in deze ooit zeer welgestelde familie de beerput open. Althans, op een kiertje dan. De aanstichter hiervan is nota bene moeder zelf, die vlak voor haar dood mysterieuze uitspraken doet en Lisette onder lichte dwang een blijkbaar erg belangrijk notitieboekje op laat zoeken. Het is dit boekje dat het balletje, heel voorzichtig aan het rollen brengt. Een balletje dat de familiegeschiedenis zal herschrijven. Maar of alle betrokkenen hier nu zo blij mee zijn?

Een feelgoodthriller

De term feelgoodthriller doet wellicht wat vreemd aan. Hoe kan een thriller nu feelgood zijn? Toch is deze omschrijving treffend gekozen. Er staat tenslotte een familie centraal, eentje van het soort dat we allemaal wel kennen; doodgewoon. Naast de grote vraag wat het geheim van de moeder nu precies inhield, gaat het in Familiegeluk ook over de verhoudingen tussen moeder en dochter, tussen broers en zussen en zelfs Lisette en haar partner.

Voor echte die-hard thrillerliefhebbers kan dit wat vertragend werken. De hoofdstukken zijn kort, en lang niet allemaal spannend. Het verhaal kabbelt soms wat voort en alhoewel je als lezer al snel met veel vragen zit, ontbreekt soms de urgentie om ook de antwoorden te vinden. Verwacht in deze feelgoodthriller weinig bloedstollende spanning, geen psychologische spelletjes of plottwists die je ’s nachts wakker houden.

Dat neemt niet weg dat het verhaal sterk is uitgewerkt en vele verrassende wendingen kent. Het leest relaxed weg en heeft een tamelijk bevredigend slot. Een perfect boek voor wie niet wil kiezen tussen een (familie)roman of een thriller: met Familiegeluk heb je de ideale combinatie in handen.

Familiegeluk – Barbara Sevenstern
ISBN 978946109397
De Crime Compagnie
€17,95