Boeken

Een speling van het lot

Als er één boek is dat je deze zomer absoluut moet lezen, dan is dat wel ‘Een speling van het lot’ van Joanna Rees.

Deze lekker dikke roman is in één woord briljant. Het verhaal begint in het Oost-Duitsland van 1971, waar twee zusjes in het holst van de nacht worden verhandeld. Eentje heeft geluk, zo wordt duidelijk, en komt terecht bij een welgesteld Amerikaans echtpaar. Het andere zal naar een louche weeshuis worden gebracht, waar werkelijk alles wat mis kan zijn ook mis is.

Maar ook het meisje dat in Amerika terecht komt heeft het niet alleen maar makkelijk, zo merk je als de jaren vorderen. Beide zusjes volg je als lezer, jaar op jaar, terwijl hun levens zich langzaam ontwikkelen. Romy, in Duitsland, doet haar uiterste best te ontsnappen aan haar verschrikkelijke jeugd, terwijl de Amerikaans Thea er juist alles aan doet om dit geluk te koesteren, nadat zij het in haar tienerjaren kwijt is geraakt.

Wat de zusjes dan nog niet weten is dat zij, bijna onzichtbaar, verbonden zijn met elkaar. Een band die tegen het einde van het boek tot een climax komt, maar is dat nog op tijd? De levens van beide dames staan op instorten, en ze hebben elkaar keihard nodig om het hoofd boven water te houden.

‘Een speling van het lot’ is niet alleen het verhaal van twee zusjes. Het is het verhaal van een tijdperk. Subliem hoe Joanna Rees al die oh zo typerende kenmerken van een bepaalde periode in haar boek verwerkt. Muziek, kleding, kapsels maar zeker ook historische gebeurtenissen zijn op zo’n manier in het boek verwerkt dat iedereen die in de jaren ’70 of ’80 geboren is zich erin zal herkennen. Het plot is perfect uitgewerkt, en maakt dat ‘Een speling van het lot’ een spannende, ontroerende en bovenal meeslepende roman is geworden. Als je deze zomer één boek kunt lezen, laat het dan ‘Een speling van het lot’ zijn.

Een speling van het lot – Joanna Rees
ISBN 9789400502208
A.W. Bruna
19,95 euro