Boeken

Een positieve uitslag

Wat gebeurt er met je als je, in de bloei van je leven, te horen krijgt dat je MS hebt? Een heftige chronische ziekte, met onzekere vooruitzichten. Evelien van den Akker beschrijft het.

Evelien is een drukke dame. Dertiger, aan het werk als freelancer, sociaal leven, surfen en feesten. Beter kan niet! Die vage klachten die ze al jaren heeft zijn vervelend, maar niet meer dan dat. Totdat blijkt dat deze vage klachten een naam hebben: Multiple Sclerose. En dan verandert alles.

Voor Evelien althans. Want dat doet wat met je, zo’n lijf dat je in de steek laat, en steeds onvoorspelbare dingen gaat doen. Evelien raakt het vertrouwen in haar eigen gezondheid, haar lijf kwijt, en dat is heftig. Ondertussen heeft ze ook te maken met een omgeving die niks aan haar ziet, en van haar verwacht dat ze gewoon dezelfde dingen blijft doen. En dat is misschien nog wel heftiger…

In het boek dat ze in deze lastige en verwarrende periode schreef, krijg je een kijkje in Eveliens gedachtestroom. Bijzonder, want zoals ze zelf toegeeft, echt leuk of makkelijk vindt ze het niet om te praten over haar MS. Da’s ook meteen een reden waarom sommige vriendschappen zo moeizaam verlopen, zo realiseert ze zich later zelf.

‘Een positieve uitslag’ is geen zielig verhaal. Wel heel eerlijk, waarbij zowel haar omgeving, de artsen maar ook Evelien zelf niet altijd gespaard wordt. Haar zoektocht naar antwoorden, oplossingen en genezing zijn herkenbaar voor iedereen die in een vergelijkbare situatie heeft gezeten, haar manier om haar ziekte uiteindelijk te accepteren en haar eigen manier te vinden ermee om te gaan prijzenswaardig. Een mooi boek, zeer persoonlijk, dat het leven met MS niet mooier of dramatischer maakt dan het is.

Een positieve uitslag – Evelien van den Akker
ISBN 9789048819959
Mistral
17,95 euro