Boeken

Een jaar zonder papa

Vaders die naar een ver land gaan om daar te vechten, of juist de vrede te herstellen. Het is van alle tijden, maar niet eerder lazen we er een kinderboek over.

‘Een jaar zonder papa’ is het verhaal van auteur Suzanne Collins, in het boek Suzy genoemd. Haar vader moet als militair naar Vietnam. Suzy gaat net naar groep 3, en weet nog niet zo goed wat dat allemaal betekent. Vietnam, een jaar… ze kan zich bij beiden weinig voorstellen.

Wat ze wel merkt is dat mensen anders tegen haar doen. En dat papa, na eerst veel vrolijke kaartjes uit de jungle te hebben gestuurd, nu in een stad terecht is gekomen en een stuk minder van zich laat horen. Die stad, die ziet ze op tv. En ze ziet ook dat daar gevochten wordt, en dat er mensen dood gaan. Suzy wordt een beetje bang.

Als het jaar weer om is, komt papa gelukkig weer thuis. Hij is wel een beetje veranderd, is een stuk bruiner, en soms heel afwezig. Maar hij is weer terug!

Alhoewel dit verhaal natuurlijk over een specifieke periode in Amerika gaat, is het vast en zeker herkenbaar voor kinderen die nu in een zelfde situatie verkeren. Een herkenbaar boek met mooie illustraties over een niet vaak belicht thema.

Een jaar zonder papa – Suzanne Collins
ISBN 9789000332762
Van Goor
14,99 euro