Boeken

Een bende in de bovenbouw

Jacques Vriens weet als geen ander hoe het eraan toe gaat op de basisschool: hij werkte er zelf jarenlang. Dat merk je direct bij het lezen van Een bende in de bovenbouw.

Een bende in de bovenbouw

De ‘schoolromans’ van Jacques Vriens zijn tijdloos. Zo werd ‘Een bende in de bovenbouw’ in 1988 al voor het eerst uitgebracht, maar is het ook anno nu nog hartstikke herkenbaar en leuk om te lezen. Nee, de kinderen speelden toen nog niet zoveel op de spelcomputer, en WhatsApp was ook nog niet uitgevonden, maar daar gaat het ook niet om in deze boeken.

Gebeurtenissen in een klas, groepsdynamiek, vriendjes, erbij horen of niet: het is van alle tijden. Een deel van de schoolromans is in de afgelopen tijd voorzien van een nieuwe kaft en licht gemoderniseerde inhoud, en ‘Een bende in de bovenbouw’ is de laatste aanwinst wat dat betreft. Fijn, want dat maakt dat ook dit boek weer helemaal aansluit bij een nieuwe generatie.

In ‘Een bende in de bovenbouw’ draait het om de groep van juf Ineke. Als zij verhuist, en een nieuwe meester de groep gaat runnen, verandert er iets in de groep. Niet zozeer door die nieuwe meester, al is dat ook even wennen, maar vooral door Diederik, een bazige jongen. Hij richt zijn eigen bende op, en steeds meer kinderen sluiten zich bij hem aan. Behalve degenen die niet mee mogen doen… Na een tijdje lijkt het er zelfs op dat Diederik meer de baas is dan de meester, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Helemaal actueel

Treffend, hoe een boek geschreven in 1988 ook nu nog steeds actueel is. Groepjes waarin niet iedereen welkom is, kinderen buitensluiten: het zijn thema’s die nog altijd spelen onder kinderen. Jacques Vriens weet met al zijn ervaring als leerkracht en directeur precies de sfeer in een groep kinderen en op een school over te brengen, wat zijn schoolromans extra herkenbaar maken om te lezen.

Ondanks het op het eerste gezicht misschien wat zware thema, is het boek bij tijden ook lekker grappig, en zal ieder schoolgaand kind zichzelf en zijn klasgenootjes er wel deels in herkennen. Dankzij de opgefriste kaft en inhoud weer helemaal van nu!

Een bende in de bovenbouw – Jacques Vriens
ISBN 9789000344406
Van Holkema & Warendorf
€12,99