Boeken

Domweg gelukkig in de Kalverstraat

Shopdrang: we hebben het allemaal wel eens, en soms is het ook oh zo heerlijk om eraan toe te geven. Maar hoe komt het eigenlijk, dat we steeds wat nieuws willen kopen? En waarom weten producenten ons altijd weer te overtuigen dat wij echt niet zonder hun nieuwste product kunnen, terwijl het amper een jaar later alweer uit de schappen verdwenen is?
Alina Nubé werkte jarenlang voor vrouwenbladen, en kwam dagelijks in aanraking met de nieuwste producten. Niet alleen op haar werk, maar zéker ook in de winkelstraat. Totdat zij de overstap maakte naar de Consumentengids, en innerlijk verscheurd werd: opeens bleken het niet de persberichten van de producenten te zijn die de waarheid spraken, maar onafhankelijke onderzoeken. Zij stortte zich op de vraag waarom mensen zich zo graag laten verleiden om iets te kopen, en of het leven niet een stuk minder leuk wordt als je niet meer gelooft in alle mooie beloftes die producenten doen.

‘Domweg gelukkig in de Kalverstraat’ is het boek waarin deze zoektocht beschreven staat, en waarin Alina gelukkig niet te beroerd is om ook haar eigen koopgedrag soms flink op de hak te nemen. Feilloos ontmaskert zij de mooie beloftes van producenten, en lees je hoe je eigenlijk een beetje in de maling wordt genomen. Maar dat niet alleen, ze legt bijvoorbeeld ook uit waarom je toch iedere keer als zich een nieuw ‘wonderproduct’ aandient die koopdrang krijgt. Het boek heeft een serieuze, gedegen achtergrond waar flink wat bronnen voor zijn geraadpleegd. Desondanks is het lekker leesbaar en regelmatig heerlijk herkenbaar. Het bestraffende vingertje ‘Gij zult niet funshoppen!’ blijft gelukkig uit, want ook al ken je nu alle feiten, het blijft toch heerlijk om af en toe lekker los te gaan en te geloven dat dat ene product écht je hele leven gaat veranderen.

Domweg gelukkig in de Kalverstraat – Alina Nubé
ISBN 9789049960162
Uitgeverij Paradigma
16,95 euro

Domweg gelukkig in de Kalverstraat
Bestel via Bol.com: Domweg gelukkig in de Kalverstraat
Nube, A.


www.esprit.nl