Boeken

De weduwe: een thriller die je in 1 klap uit moet lezen

De weduwe Fiona Barton

Er zijn van die boeken die op ons bureau belanden, en de dag die volgt compleet op zijn kop zetten. Dat boek moet uit, namelijk. Vandaag nog. Want slapen zonder te weten hoe het afloopt is geen optie.

‘De weduwe’ van Fiona Barton is zo’n boek. Huiveringwekkend goed vanaf de eerste pagina, met een verhaal dat doorloopt tot de allerlaatste letter. Wij mochten het boek lezen voor het in de winkels lag, en kunnen maar 1 ding zeggen: deze thriller mag je niet missen.

De weduwe

Het zal je maar gebeuren: je man wordt verdacht van iets vreselijks. De verdwijning van een jong meisje, die het hele land in zijn greep houdt. Natuurlijk is hij onschuldig. Dat zegt hij, en waarom zou je je echtgenoot niet geloven?

Jean Barton is het prototype ‘onderdanige vrouw’. Een vrouw zonder eigen mening, eentje die altijd in de wij-vorm spreekt, en haar man ziet als haar meerdere. Ze gelooft hem op zijn woord, dus als hij zegt dat de politie hem erin probeert te luizen en ze geen woord tegen de massaal aanwezige pers moet zeggen, dan gaat ze daar niet tegenin.

Maar nu is hij dood. Gestruikeld en onder een bus terechtgekomen. En dat vermiste meisje is nog steeds niet gevonden. Nu haar man er niet meer is, zal zij, de weduwe, toch eindelijk eens gaan praten? Zowel de politie als de pers kunnen niet wachten tot Jean haar verhaal doet…

Subliem!

Het verhaal van de weduwe wordt verteld door verschillende personen, en op verschillende momenten. Deze lijken in het begin van het boek wat willekeurig door elkaar heen te lopen, maar komen richting het einde samen tot een onvermijdelijk slot. Prachtig opgebouwd, een boek dat in je hoofd gaat zitten en je niet meer loslaat. Zelfs niet als je het al uit hebt…

Fiona Barton

Auteur Fiona Barton is journalist en werkte bij veel Britse kranten. Waarschijnlijk komt het daardoor dat zij iedere persoon in dit boek, ook de journalisten die azen op het verhaal van de weduwe, zo gedetailleerd en kloppend neer kan zetten. Zelf geeft zij aan graag mensen te observeren, en deze eigenschap heeft haar eerste thriller duidelijk goed gedaan. Juist doordat je de personen direct voor je ziet, en de karakters zo herkenbaar zijn, laat het boek je niet meer los.

De weduwe – Fiona Barton
ISBN 9789044348224
The House of Books
€19,99